Börtön a kolbászpénzes parkolóőröknek

2014.07.02. 09:57

Csak az ítélethirdetés fél óráig tartott a Fővárosi Törvényszéken abban az ügyben, amiben 45 parkolóőrt és autóst vádoltak meg korrupcióval. A volt parkolóőrök a bíróság szerint napi ötszáz-kétezer forint körüli csúszópénzt fogadtak el boltosoktól, hogy az ő autóikat ne büntessék meg.

A parkolóőrök 2 év 4 hónap és 4 év 6 hónap közti börtönbüntetést kaptak a vesztegetés elfogadása miatt, a vesztegető autósok és boltosok pedig 20-30 napi közérdekű munkát kaptak büntetésként. A bűnösnek talált parkolóőröket 5-8 évre el is tiltották a parkolóőri foglalkozástól, egyiküktől pedig több mint hárommillió forintot le is foglaltak. Az egyik vádlottnál a házkutatás során egy engedély nélkül tartott fegyvert is találtak, de ennek nincs köze a parkolási vesztegetési ügyhöz.

A szerdán reggel meghozott elsőfokú ítélet ellen több vádlott tekintetében az ügyész súlyosbításért fellebbezett. Szerinte a bíróság többek között tévedett, amikor nem mondta ki, hogy egyes vádlottak bűnszervezetben követték el a vesztegetést, a bűnszervezetben való elkövetés miatt súlyosabb büntetés jár. A vádlottak közül többen enyhítésért fellebbeztek, de volt aki tudomásul vette az ítéletet. Akik tudomásul vették, azokkal szemben az ítélet jogerőssé vált.

Kiterjedt hálózat és nyilvántartás

A bíróság szerint a parkolóőrök jól megszervezték a csalást: a főnök úgy osztotta be az ellenőröket, hogy a korrupcióban részt vevő ellenőrök lehetőleg mindig együtt mozogjanak, és mindig azonos területre kerüljenek - noha pont a korrupció ellen hozott szabályok szerint az ellenőröknek mindig más területen kellett volna mozogniuk. A parkolóőrök összegyűjtötték az autósoktól és boltosoktól a zsebbe gyűjtött pénzt, cserébe őket nem büntették meg. A vezetőjüknek minden héten pénteken számoltak el.

Nice try, bro

A bíró felelevenítette azokat a magyarázatokat is, amikkel a boltosok próbáltak menekülni. Ezeket a bíró mind lesöpörte, mondván: nem magyarázzák, miért került be az autósok neve, telefonszáma, az autók rendszáma és típusa is az elsőrendű vádlott, S. G. nyilvántartásába. Ezen a listán szerepeltek azok az autósok, akik csúszópénzt adtak a bandának.

Az egyik nő azzal védekezett, hogy a kisgyerekét nem hagyhatta egyedül, emiatt nem tudott parkolójegyet venni, ezért megkérte erre a parkolóőrt, így került vele kapcsolatba.

Egy másik váldott azt mondta, hogy csak egyszer fizetett a parkolóőröknek, utána megbeszélte a férjével a dolgot és rájött, hogy ez nem legális, így soha többé nem vett részt a dologban.

Nem működött a parkolóautomata, ezért telefonált be és így próbálta rendezni a parkolási díjat, mondta egy másik vádlott. A bíró szerint ez teljesen alaptalan, mert egyrészt ha elromlik az automata, akkor keresni kell egy másikat, másrészt a bejelentéseket a központi diszpécserközpont kezeli és nem a parkolóőrök.

Korrupcióellenes szabály volt az is, hogy a parkolóőrök nem vihették magukkal a saját telefonjukat (csak a szolgálatit) és legfeljebb ezer forint lehetett náluk. A perben érintett ellenőrök viszont maguknál tartották a mobiljukat, ezen egyeztettek arról, hogy melyik autós fizetett már nekik, hogy a csoportban részt vevő többi parkolóőr ne büntesse meg ezeket a kocsikat. A vesztegető autósok többnyire boltosok, szépségszalonok munkatársai és más olyan emberek voltak, akik a munkájuk miatt rendszeresen parkoltak a XIII. és a IX. kerületben.

Ez az ügy csak a jéghegy csúcsa

– kommentálta a bíró az ítéletet. Azt mondta, hogy amikor 2009-ben ez az ügy napvilágra került, tele volt a sajtó azzal, hogy a IX. és XIII. kerületben parkolási maffia működött. A korrupciót viszont nehéz bizonyítani, mert mindkét fél (aki adja, és aki kapja) abban érdekelt, hogy a dolog ne derüljön ki. A bíró szerint az ügyben két nagyon fontos bizonyíték volt: egyrészt S. G. telefonjában volt egy lista autókról, rendszámokról, személyekről, másrészt a rendőrség le is hallgatta a parkolóőrök telefonját. A listából és a lehallgatásból is az látszott a bíró szerint, hogy egy nagyon kiterjedt hálózatot működtettek a parkolóőrök.

Fizették a kolbászpénzt

A korrupciós ügyben a feljelentést Hagyó Miklós egykori főpolgármester-helyettes tette meg, ellene egyébként a BKV-körüli ügyek miatt több eljárás is indult. A botrányt az robbantotta ki, hogy egy videofelvételen látszott, ahogy a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. munkatársai minden nap ugyanabban az időben bemennek egy autószalonba, majd kifelé jövet nem ellenőrzik az ott parkoló autókat.

felvételt egy volt parkolóőr készítette, aki – mint mondta – nem akart részt venni a korrupcióban. 2009-ben mutatta meg a felvételeket Hagyónak, aki először nem akarta fogadni őt, de mikor hangoskodva azzal fenyegetőzött az előszobájában, hogy a tévéhez fordul a videófelvétellel, a főpolgármester-helyettes kirohant a dolgozószobájából, ahol éppen szalonnát és hagymát falatozott. Hagyó ezután megtette a feljelentést.

A volt parkolóőr azt mondta, hogy 2010-ben lelassult az ügy felderítése, ezért újabb felvételt készített az autószalon körül és más területen is. Az egyik felvételen az látszik, hogy a parkolóőr leveszi a sárga mellényét, mert a korábbi lebukásnál ez szúrt leginkább szemet, majd bemegy az autószalonba és egy műanyag pohárral a kezében jön ki. A környéken parkoló autókat megint nem ellenőrizte.

A felvételt készítők szerint a pohárban 2500 forint „kolbászpénz” volt, a név onnan jött, hogy még évekkel korábban a parkolóőrök egyik vezetője úgy álcázta a korrupciót (vagyis a neki járó részesedést), hogy túlárazott kolbászt adott el a beosztottainak. A családi termelésű kolbász rudanként ötvenezer forintba került a beosztottaknak, mondták a csalást lebuktató volt parkolóőrök.