A macskáim maradtak az életemből

2014.07.15. 20:28 Módosítva: 2014.07.15. 22:30

„Inferno volt“ – idézte fel a pusztító lángokat Lovasi Eszter, aki valószínűleg elvesztette a lakását a Kodály köröndön álló épület tüzében. Neki sincs kétsége afelől, hogy a lángok nem terjedhettek volna ilyen gyorsan, ha nem távolítják el a tűzgátló falakat. Három munkást látott a tetőn, akik a szigetelésen dolgoztak a tragédia előtt.

„Fél négykor arra eszméltem, hogy pattog a tető. Szóltam a tűzoltóknak, de először nem tűnt veszélyesnek. Még meg is kérdeztem a tűzoltót, hogy kimenjek-e a lakásból. Ha tud, akkor igen, azt válaszolták” – mesélte Lovasi Eszter, aki a harmadik emeleten az egyetlen lakó az önkormányzati tulajdonú lakásban. Az emelet többi részén már nincsen közfal sem, azt az önkormányzat által még 2000-ben megbízott beruházó – egyben az emelet résztulajdonosa – már rég kivetette. Ahogyan a tetőtéri, tűzgátló falakat is. Az önkormányzat ezzel tisztában volt, de ahogy a lakók közül többen mondták, a felújítás hosszú és meddő története szövevényes ügy, „nem tudni, ki kivel mutyizott”, a lényeg, hogy a ház felújított tető nélkül maradt, az önkormányzat által megbízott – három éve felszámolás alatt álló, szövevényes tulajdonosi hátterű – Andrássy út 83-85. Kft. viszont fokozatosan az épület résztulajdonosa lett.

„Összepakoltam a macskáimat egy sporttáskába, de mire kiértem, már a liftig nem lehetett eljutni, a hátsó lépcsőn rohantam le. A tető papírcsákóként égett, az emeletet is falta a tűz.”

Lovasi elmondta, hogy délben még látott három embert dolgozni a tetőtérben, úgy tudja, a tetőszigeteléssel foglalatoskodtak. Valamit hevítettek is, talán a szigeteléshez kellett olvasztani.

A tűz már távozásuk után éledt fel.

„A macskáim maradtak meg az életemből, mindenem odaégett, legalábbis gondolom, mert lentről láttam, hogy a lakásból is kicsaptak a lángok” – mondta a Lovasi.

Leégtek a Pesti Srácok is

Az épületben volt a Pestisrácok.hu szerkesztősége is. Ők azt írják, volt olyan lakó, aki a vécén ülve csak akkor vette észre a tűzvészt, amikor lezuhant mellé egy égő gerenda. A munkatársak szerint egy gázrobbanás nyomán csaptak fel a lángok az „elmutyizott palotában” – amiről az Átlátszó.hu is írt tavalyi cikkében.