A tűzvész megoldhatja a jogi káoszt

2014.07.16. 16:19

A Kodály köröndön álló palota keddi tűzesete talán arra jó lehet, hogy elodázhatatlanná teszi a 14 éve húzódó felújítás megvalósítását. Igaz, a beruházásra az önkormányzattal szerződött Andrássy út 83-85 Kft. és az önkormányzat között még hosszú pereskedés lehet, aminek az életveszélyessé vált ötszintes épület lakói voltak eddig is a szenvedő alanyai. A palota tetőszerkezete és harmadik emelete megsemmisült. A lakók szerdán délután mehetnek be, hogy legszükségesebb holmijaikat kihozzák otthonaikból.

Ki segít a lakókon?

Az önkormányzatnak elhelyezési kötelezettsége van, így gondoskodnia kell arról, hogy a lakók feje felett legyen fedél.

Ezenkívül az önkormányzat ad segélyt is, attól függően, hogy mennyire szorul rá a lakó, aki esetleg vagyontárgyainak javát, iratait is elvesztette a tűzben. Ez is része az elhelyezettségi kötelezettségnek. A segélynek nincsen köze a biztosításhoz, ezt a lakó megkapja az önkormányzat katasztrófahelyzetre fenntartott keretéből. Ez nemcsak az önkormányzati lakások, hanem a magánlakások tulajdonosaira is vonatkozik.

Ki kártalanítja a lakókat?

Kártérítést nem lehet követelni akkor, ha jogszerűen, szükséghelyzetben végzett tevékenység – jelen esetben a tűzoltás során – keletkezik kár, például ha a tűzoltáskor eláznak az alsóbb lakások.

A társasháznak volt biztosítása, ami nemcsak a lakásokon kívüli részek helyreállítására fordítható, de kisebb részben a lakások szerkezeti helyreállítására is. Vagyontárgyakra azonban csak korlátozottan, így akinek nem volt saját vagyonbiztosítása is tűz- és vízkárra, annak kárát teljes egészében nem térítik meg.

Munka nincs, per van

2000-ben az akkor a fideszes Farkas György vezette terézvárosi önkormányzat szerződést kötött a Király utca 20-Alfa 1 Kft.-vel az épület tetőszerkezetének felújítására. A szerződést többször módosították – változott a beruházó is, a kft.-t az azonos tulajdonosi körben lévő Andrássy út 83-85. Kft. váltotta –, a munkálatok azonban éveken át nem haladtak, viszont a kft. a szerződés szerint lehetőséget kapott arra, hogy megvásárolja a 3. emeleti önkormányzati lakásokat. A cég helyzetét nem befolyásolta a kormány- és polgármesterváltás sem.

Hiába tüntettek a lakók és jelezték, hogy a helyzet egyre romlik, az önkormányzat és a kft. közötti patthelyzetet nem sikerült feloldani. A munka nem készült el, a kft. viszont birtokon belülre került.

Az offshore hátterű kft.-ről az Átlátszó.hu írt részletes cikket.

A 2000-ben még teljesen önkormányzati tulajdonú épületben a tulajdonosok köre mára szélesedett: a ház földszintjén, első és második emeletén lévő lakásoknak a lakók a tulajdonosaik, akik megvásárolhatták az önkormányzattól. A harmadik emeleten az önkormányzat és az Andrássy út 83-85 Kft. a tulajdonos: aszerint, hogy ki fizette ki az ott lakókat. Itt egyetlen – az önkormányzat tulajdonában lévő – lakás volt még lakott tegnapig. A többi lakás a 3. emeleten már lényegében nem is létezik, miután a kft. a felújításra hivatkozva már korábban kiverette a közfalakat. A tetőtéren viszont vita folyik a kft. és az önkormányzat között.

A cég szerint ugyanis a tetőtér őt illeti, hiszen az önkormányzattal kötött szerződés szerint ezt kapta volna meg a munka elvégzéséért, a megvásárolt 3. emeleti lakások mellett.

Márpedig az alsóbb szintek lakásait megvásárló lakókkal aláíratott az önkormányzat egy papírt, miszerint hozzájárultak az átépítési tervekhez és vállalják, hogy új alapító okiratot fogalmaznak meg, amely elismeri, hogy a tetőtér a kft.-é. Az okirat azonban nem készült el, a ház szerint a tetőtér közös tulajdon.

Nem készült el a munka sem, ami miatt az önkormányzat 2012 decemberében a lakók nyomására döntött a szerződés felmondásáról, ellehetetlenülésre hivatkozva. A kft. szerint viszont mivel már végzett munkálatokat, ezért félmilliárdos követelést lengetett be az önkormányzatnak.

Az ügyet ismerők szerint kevés esélye van a már egyébként is felszámolás alatt lévő kft.-nek arra, hogy ezt valóban megnyerje, vélhetően csak azért merült fel, hogy megpróbálja kiütni az önkormányzat hasonló, vele szemben fennálló követelését.

Rompalota a város szívében

Az Andrássy út 83-85. alatt álló épület a Kodály körönd egyik legszebb műemléke, az UNESCO a világörökség részének tekinti. 1882–84 között épült a Monarchia egyik leghíresebb tervezője, Kauser József tervei alapján. A nevéhez fűződik többek között a Szent István-bazilika befejése is Ybl Miklós halála után, és az Operaházon is dolgozott. A háromemeletes, háromudvaros épületen a francia reneszánsz jegyeit is fel lehet jegyezni, miután Kauser Párizsban tanult egy ideig. A palota előtt Vak Bottyán szobra áll.

Az úgynevezett Vasutas ház eredetileg a Magyar Államvasutak nyugdíjintézeti bérháza volt, ami 1952-ben állami tulajdonba került. Továbbra is bérházként működött egészen 1999-ig, amikor a Terézvárosi Önkormányzat társasházként bejegyeztette a Földhivatalnál, és egy évvel később megkezdődhettek a felújítási munkálatok – amelyek aztán 2008-ban végleg leálltak.