Gyakran ferdén dugják be a jegyet

2014.07.17. 17:35

Gyakran előfordul, hogy ügyfeleink a jegyet egy kicsit ferdén dugják a készülékbe, ezért a jegy sarka megakad a gép belsejében lévő lágy falú jegyvezető sávban

– írta a BKV sajtóosztálya, jelezve, hogy így a jegy nem éri el a szükséges érzékelési pontot a gépben. Hozzátették, hogy a 4-es metró jegykezelőit speciális, nagyon érzékeny szenzorral látták el, amely azonban a mindennapos használatban koszolódik, elhasználódik, ezért a hatékonysága idővel csökken.

A BKV-t azért kerestük meg, mert egy olvasónk többszöri próbálkozásra sem tudta kezelni az új típusú jegyét kedden, és szerinte ez nem az első eset volt, hogy ilyen problémákba ütközött. A hőpapíros tömbjegyét a 4-ből 3 zölden világító jegykezelő automata sem kezelte le többszöri próbálkozásra sem, de sietett, ezért így is felszállt a 4-es metróra Kelenföld vasútállomáson. Végül büntetés lett a vége, hiába mondta el a történteket az ellenőröknek, akik elmentek vele megvizsgálni az automatákat, de nem hitték el, hogy neki nem működtek rendesen.

A BKV szerint az új hőpapír jegyek és bérletek bevezetése előtt számos tesztet végeztek a papírral is, és többek között megállapították, hogy az új papírt ugyanúgy lehet kezelni, mint a korábbi jegyeket. A próbák alatt szerintük nem fordult elő, hogy a jegykezelő automata az új papírral nem, vagy nem megfelelően működött.

Mint írták, a 4-es metró vonalán teljesen új jegykezelőket helyeztek ki, amelyek beszerzésekor elvárás volt, hogy a hagyományos és a hőpapír jegyeket is érvényesíteniük kell. A hőpapír jegyes teszteken az új automaták rendkívül jól teljesítettek.

A BKV szerint a jegyek kezelésével fellépő problémák nem a hőpapír alapanyagára, hanem a jegykezelő készülékek kisebb technikai problémáira vezethetők vissza.

A feltárt zavarokkal kapcsolatban felvettük a kapcsolatot a jegykezelő készülékek szállítójával, aki biztosított bennünket arról, hogy az összes jelenlegi készülékben hamarosan több alkatrészt is kicserélnek

– írták. Így az érzékelők kevésbé lesznek kitéve a por és egyéb szennyeződések okozta meghibásodásnak, illetve a jövőben az esetleges jegymegakadásokat is kiküszöbölhetőnek tartják.

A konkrét esetben olvasónk azt is kifogásolta, hogy nem nézték meg a biztonsági kamera felvételét, amin szerinte látszódott volna, hogy megpróbálta kezelni a jegyeit, ráadásul a próbálkozásait szerinte két BKV-s ember is láthatta. A felvétel visszanézésének lehetőségére vonatkozó kérdésünkre ugyanakkor egyelőre nem kaptunk választ a BKV-tól.