Jövőre liftekkel ostromolják Buda várát a turisták

2014.07.22. 10:51

A Budai Vár és környéke közlekedésfejlesztési projekt keretében a három liftet építenek a Budai Várba, írja az I. kerületi önkormányzat honlapja. A liftek az Iskola lépcsőnél, a Murad pasa bástyánál és a Gránit lépcsőnél teszik majd könnyebb és kényelmesebbé a Várba való feljutást. A tervek szerint a liftek az év végére készülnek el.

Hamarosan megjelenik a Budai Várban kialakítandó liftek kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárás. Az erről szóló hirdetményt a Budavári Önkormányzat, mint a Budai Vár és környéke közlekedés fejlesztése projekt kedvezményezettje adta fel az Elektronikus Hirdetménykezelő Rendszerbe.

Akadálymentesítés, a Vár járműforgalmának a csökkentése és a Várnegyed elérhetőségének javítása - ez a három fontos célkitűzés jellemzi a Budavári Önkormányzat közlekedésfejlesztési projektjét. E célkitűzések megvalósítását segítik majd a liftek az Iskola lépcsőnél, a Murad pasa bástyánál és a Gránit lépcsőnél.

Az Iskola lépcsőhöz tervezett lift az Ibolya utcához, a Hess András térhez szállítja majd fel az utasokat. A Gránit lépcsőhöz tervezett lift a 

jelenlegi Fedett lépcső mellett a Lovas útról a Tóth Árpád sétányra, a Szentháromság utcához hozza majd az utasokat. A urad pasa bástyájánál tervezett lift pedig a Lovas útról az Anjou sétányra szállítja az utasokat.

Ha minden a tervek szerint alakul, az év végére már használatba vehetik a lifteket a budavári lakosok és az ide érkező turisták egyaránt.