Így mentett életet egy BKV-sofőr

2014.08.01. 13:33
A napokban egy 277-es busz sofőrjének, Nagy Attilának lélekjelenlétén és gyors, higgadt reagálásán múlt egy idős férfi élete.

Múlt csütörtökön éppen indultam volna a 277-es járattal a Bosnyák tér irányából az Örs vezér tér felé, de még megvártam, hogy egy bácsi elérje a buszt és felszálljon. Közvetlenül indulás után a tükörből arra lettem figyelmes, hogy nagyon rosszul van az úr. Azonnal kiszálltam a vezetőfülkéből, és az ilyenkor fontos kérdéseket feltettem neki: cukorbeteg-e, magas-e a vérnyomása, szed-e valamilyen gyógyszert, mit érez?

- mesélte a buszsofőr egy bkv.hu-n megjelent interjúban.

Az idős férfi azonban annyira rosszul volt, hogy már nem tudott válaszolni, majd látszott, hogy eszméletét veszti és elkezdett összecsuklani. A többi utas segített lefektetni a padlóra, majd a sofőr ajtót nyitott és  megkérdezte a téren állókat, hogy van-e egészségügyis a közelben, de sajnos nem volt. Közben úgynevezett hármas érzékeléssel megállapította, hogy nem mozog a bácsi mellkasa, nem fúj ki levegőt, valamint a pulzusát sem érezte, így mellkasi kompresszióval és egy utas segítségével befúvással tartották fenn a keringést a mentők kiérkezéséig, akiket már újraélesztéshez hívtak.

A mentők hamar kiértek, 4-5 perc telhetett el. Ahogy megérkeztek, átvették az urat, akit defibrillátor segítségével újraélesztettek. A mentők a végén megköszönték a sofőr szakszerű segítségét.

Nem szeretnék hétköznapi hőssé válni, a mentősöké volt a nagy szerep, mi csak megpróbáltuk a mentők kiérkezéséig mesterségesen biztosítani a keringést.

- mondta a buszsofőr.