Spontán strand lett a metrómegállóból

2014.08.06. 14:05

Melegebb napokon rendszeresen fürdőznek a gyerekek a 4-es metró II. János Pál Pápa téri megállójának „medencéjében”. „Egészen kicsi gyerekeket is hoznak a szüleik pancsolni benne” – írta egy olvasónk. A városiak leleménye nem ismer határokat, a medencéhez még csúszdát is kínál a metróállomás lejárójának ferde teteje.

„Igen, nyár óta rendszeresen látni fürdőzőket, persze a víz nem alkalmas rá, hiszen vegyszerezik, hogy ne algásodjon” – mondta az Indexnek a hely ismerője. Elmondása szerint gyerekek, fiatalok mellett kutyák is rendszeresen megmártóznak a vízben egy melegebb napon.

A tapasztalat szerint rendszeresen karbantartják a medencét, amin keresztül egy betonátjáró is vezet, amin át lehet sétálni. A vizet rendszeresen leeresztik, a medencét kitisztítják – a víz tehát nem cserélődik vízforgatóval folyamatosan, ezért sem alkalmas fürdőzésre. „Egyszer halat is láttam benne, valaki beledobhatta, persze nem bírta a vegyszeres vizet sokáig – mondta a férfi, aki szerint érthető, hogy sokaknak eszébe jutott a fürdőzés. – Kulturált, szép környezet jött létre, le a kalappal a kivitelezők előtt.”

„Az M4-es metró projekt keretében, az állomáshoz kapcsolódó felszínrendezés során épült II. János Pál pápa téri vízmedence kifejezetten

nem fürdőzési célokat szolgál, hanem a park levegőjét hivatott frissíteni, javítani.

Kialakítása, mélysége, illetve a medencében elhelyezett kövek sem kedveznek a nem rendeltetésszerű használatnak. A BKV Zrt. DBR Metró Projekt Igazgatóság hatáskörébe azonban csak a felszín megtervezése, illetve a kivitelezési munkák lebonyolítása volt, a teret már tavasszal átadta üzemeltetésre a Főkert Zrt.-nek” – közölte a BKK.

Bár a terület a VIII. kerületben van, az nem a józsefvárosi önkormányzat kezelésében áll. Az önkormányzatnál azonban elmondták: valóban tudnak a problémáról és azt már jelezték a fővárosi önkormányzatnak.

Tilosa F

A díszkút – ez volna a medencének látszó tárgy – fürdőzésre nem csak alkalmatlan, de veszélyes is. A Főkert Zrt. anyavállalata, a BVK Holding szóvivője, Szűcs Panni elmondta: szökőkutakban, díszkutakban fürdeni nem szabad, már csak azért sem, mert a rendszeres karbantartás része, hogy

a medencét vegyszerekkel tisztítják, ami az illegális fürdőzők egészségére ártalmas lehet.

A BVK Holding felvette a kapcsolatot a Fővárosi Rendészeti Igazgatósággal ők pedig a VIII. kerületi közterület-felügyelettel a rendezés érdekében. „Megvizsgáljuk a lehetőségét annak, hogy kikerüljön a díszkút mellé egy Tilos a fürdőzés tábla” – mondta Szűcs, hozzátéve, hogy ezután

büntetés kiszabására is lehetőség lesz az illegális fürdőzőkkel szemben.

A közterület-felügyelők azonban addig is fel fogják szólítani a „strandolókat”, hogy hagyjanak fel a díszkútban való fürdőzéssel.