Budapesten sem lehet mopeddel buszozni

2014.08.15. 07:52

A kézi gázkarral és automata kuplunggal szerelt gépkocsi is „egyéb mozgást segítő eszköznek” tekinthető, a tömegközlekedés mégsem készülhet fel arra, hogy igény esetén ezeket is szállítsa.

Ezt írta a BKK, amikor rákérdeztünk, hogy a mopedek beleillenek ebbe a kategóriába. Korábban beszámoltunk arról a bírósági döntésről, amelyik kimondta: nem jogellenes, ha a mopedeseket nem szállítja el a busz, vagy a villamos.

A BKK akkor azt válaszolta, hogy nem csak Pécsen és Debrecenben, de Budapesten sem szabad mopeddel utazni a buszokon és más tömegközlekedési eszközökön. Arra hivatkoztak, hogy a cég üzletszabályzata kifejezetten megengedi a biciklik, babakocsik és a kerekesszékek szállítását, de a felsorolásból ki van hagyva a moped, tehát azzal nem szabad utazni.

A BKK tehát tulajdonképpen azzal érvelt, hogy amit nem szabad, azt tilos.
 
Kerekesszékes invázió a tesztbuszokon

Az előző cikkünk megjelenése után, egy olvasónk szúrta ki, hogy a BKK üzletszabályzata (pdf) azt mondja, hogy

[a] fogyatékkal élő személy kerekesszékére és egyéb mozgást segítő eszközére a kézipoggyász legnagyobb tömegére és mérethatárára vonatkozó rendelkezések nem alkalmazandók.

Első ránézésre a moped megfelel ezeknek a feltételeknek: fogyatékkal élő személy mozgást segítő eszköze.

Rákérdeztünk a BKK-nál, hogy ez a szabály vonatkozik-e a mopedekre. A cég azt válaszolta, hogy nem, és a közlekedésbiztonsági megfontolásokra és a jogerős bírósági döntésre hivatkoztak. Ekkor hozták fel a cikk elején idézett példát is: „[a] kézi gázkarral és automata kuplunggal szerelt gépkocsi is »egyéb mozgást segítő eszköznek« tekinthető, a tömegközlekedés mégsem készülhet fel arra, hogy igény esetén ezeket is szállítsa.”

A BKK nem részletezte, hogy ki és hogyan dönti el, hogy milyen mozgást segítő eszköz szállítható és milyen nem a buszokon, villamosokon, trolikon és a többi járművön.

A debreceni közlekedési vállalat (őket perelték be egy mopedes utas el-nem-szállítása miatt) a BKK-val szemben az üzletszabályztában (pdf) sokkal egyértelműbben fogalmazza meg a tiltást:

A DKV Zrt. járművein nem szállítható a három és négykerekű EL-GO, Elektra, Berko és más hasonló jellegű elektromos moped, mivel ezen eszközök járműveinken történő mozgása, álló helyzetben történő biztonságos rögzítési problémái miatt utasainkra nézve komoly balesetveszélyt jelent. 

A BKK ismét felhívta rá a figyelmet, hogy külön szolgáltatásuk (házhoz hívható midibusz) van a mozgáskorlátozottak számára, ami a mopedeket is elszállítja.