Szirénapróba pipa, felkészül: morgatópróba

2014.09.01. 17:47
Lezajlott az első nagy szirénapróba hétfő délelőtt 11 órakor. A rendszer próbája négy percig tartott, 417 ponton, a hatóság szerint minden rendben volt. Nem úgy olvasóink szerint: volt aki sírt, volt, aki megijedt, a tyúkokba beszorult a tojás. Megint más nem érti a hőbörgést.

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint a MoLaRi rendszer a veszélyes ipari üzemek környezetében bekövetkezett súlyos balesetekről és azok hatásairól ad korai tájékoztatást a lakosság részére.  Egy esetleges katasztrófa-esemény bekövetkezésekor a rendszer az esemény jelzésén felül a követendő magatartási szabályokról és a fontosabb tudnivalókról informálja az érintett lakosságot.

Budapesten három veszélyes üzem – a CHINOIN Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Zrt., a Richter Gedeon Nyrt., az EGIS Gyógyszergyár Zrt. – környezetében összesen 52 monitoring és 317 riasztó-tájékoztató végpontot telepítettek és próbáltak ki. Az érintett üzemek területén nagyobb mennyiségben vannak jelen mérgező és tűzveszélyes anyagok, és a telephelyek közvetlen környezetében lakott területek vannak.

Hétfőn szirénapróba volt, a következő hónapok elején (október 6-án 11 órakor, november 3-án 11 órakor, és december 1-én 11 órakor) csökkentett idejű morgatópróbát hallgathat a nagyérdemű lakosság, mintegy 190 ezer ember.

A morgatópróba során alkalmazott jelzés első részében rövid ideig (6 másodperces időtartamban) mély tónusú felfutó hangjelzés szól, majd a jel lefutása következik. Szöveges rész: „Figyelem,  ez próba,  figyelem ez próba!Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják! Most a csökkentett üzemű próba jelét hallják!”

A mai szirénapróba több olvasónkra ráhozta a frászt. Bálint szerint

Ez a szirénázás olyan hangos volt Pestújhelyen, hogy még szegény tyúkjaim is bementek az ólba, a tojás hozomány is késik ma... Ijesztő volt!! 

A Ferencvárosban lakó Bence arról írt, hogy megpróbált utánaolvasni a neten, de semmit nem talált, holott a jelenség eléggé ijesztően hatott.

Katalin, aki nyugdíjasként Újpesten él, számított a szirénára, mégis felzaklatta:

Tudtam róla, vártam is, mégis ez a hang a szívemet, lelkemet felzaklatta, a régi hangos próbák, melyeket kicsiként hallottam, anyám által elmondott háborús emlékei nyomán feltörtek a könnyeim. A próba befejezését követően sokára nyugodtam meg.

Tamás a XIII. kerületben jól viselte a szirénát.

Nem volt olyan durva mint ahogy irjátok. Itt kb 4 percig tartott és nem volt különösebben hangos. Az a lényege, hogy mindenki hallja. Nem értem a sok hőbörgőt...