Árpád
-2 °C
9 °C

Nem férnek el a buszok az új Lánchíd utcában

2014.09.11. 08:04

Egy colstokkal jól felszerelt helyi olvasónktól jött az információ, hogy a Várkert Bazár előtt húzódó, felújított Lánchíd utcában valószínűleg nem fognak elférni a 86-os buszok, mert túl keskenyre tervezték.

20140910 095034
Fotó: Szilli Tamás

Az Index Mérőszalag alrovata azonnal kiszállt a helyszínre, hogy ellenőrizze a leírtakat. A Lánchíd utcának valóban van egy körülbelül száz méter hosszú szakasza, ahol az út és a mellette haladó kerékpársáv között 60 centi széles csapadékvíz-elvezető árok van, itt tényleg nagyon keskenynek tűnt az utca. Mérőszalagunk konkrétan 540 centiméteres útszélességet mutatott.

Megkerestük a BKK-t, milyen széles egy busz, kiderült, hogy 2 méter 55 centiméter a visszapillantó tükrök nélkül. Csakhogy a tükrök körülbelül 20 + 20 centivel megnövelik a buszok szélességét, tudtuk meg Dorner Lajostól, a VEKE elnökétől.

Ez azt jelenti, hogy ha a kérdéses szakaszon szembetalálkozik két busz, akkor is kevés lesz nekik az 540 centi széles út, ha egy milliméterre mennek el egymás mellett. (255+20+255+20=550 cm+1 mm). Tehát valamelyik busznak le kell húzódnia. Vagy a kerékpársávra vagy a vízelvezető árokba. Az előbbi igen balesetveszélyes, és hamar tönkreteheti a nem túl erősen alapozott kerékpárutat, az utóbbi csak szimplán tönkreteheti a vízelvezető árkot.

Dorner Lajos jóindulatú feltételezése szerint arról lehet szó, hogy a tervezéskor nem számoltak az utcában buszjárattal, hiszen a fonódó villamosok elindulása után nem lesz szükséges a 86-os busz. 

Csakhogy a villamosok lassabban fonódnak a tervezettnél, és még el sem kezdték építeni a pályájukat. A 86-osra pedig még legalább egy évig szükség lesz, ami pont elég arra, hogy tönkretegye a díszkövezett utcát.

A BKK-nak még nincs hivatalos véleménye, mert még nem volt bejárás. Nem hivatalos vélemény szerint a kétszer háromméteres sáv lenne az ideális, de egy picit lehúzódva valószínűleg elférnek a buszok.

Dorner szerint a megoldás az lenne, ha a 86-ost nem engednék rá a balesetveszély miatt a Lánchíd utcára, és járna továbbra is az ideiglenes elkerülő úton.

Hozzátette: a hatóságok elvileg engedélyezhetik az ilyen keskeny utak fennmaradását, van erre több példa is a fővárosban, de hogy új út kialakításánál rábólintsanak az ilyen tervekre, az szokatlan.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.