Felmentették Tarlóst a címerügyben

2014.10.01. 14:37

A Kúria gyakorlatilag jogerősen felmentette Tarlós Istvánt abban a vitában, hogy használhatja-e a főpolgármester és egyben főpolgármester-jelölt a választási plakátján a főváros címerét.

  1. Tarlóst az Együtt - Korszakváltók Pártja panaszolta be, mondván, a hivatalos címer használata sérti a választási törvény esélyegyenlőségről szólő részét.
  2. Beadványukat a Fővárosi Választási Bizottság jóváhagyta, és eltiltotta Tarlóst a címerhasználattól.
  3. Másodfokon a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) került az ügy, ahol úgy döntöttek, hogy eleve nem is lehet vizsgálni az Együtt panaszát, mert az nem tartalmaz bizonyos kötelező formai elemeket. Mégpedig azt, hogy az Együtt nem bizonyította, hogy Tarlós nem kért engedélyt a fővárostól a címerhasználatra. (A címer bármilyen használatára a fővárosi önkormányzat ad engedélyt.) Azt nem tudni, hogy a főpolgármester kért-e engedélyt, de az NVB döntése szempontjából ez nem is érdekes. Sőt az sem, hogy sérti-e a választási törvényt a címerhasználat. Ezért a panaszt elutasították.
  4. Harmadfokon a Kúria tárgyalta az ügyet. Mai döntésével a Kúria helyben hagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, gyakorlatilag jogerősen felmentve Tarlós Istvánt a jogszerűtlen címerhasználat vádja alól.