Ilyen lesz Tarlós új Budapestje

2014.10.14. 13:19
Új fővárosi mamutcég alakul január 1-jéig Tarlós István tervei szerint, ami bekebelezi az összes fővárosi közműcéget, a BKK-t és valószínűleg a BKV-t is. Vitézy Dávid kinevezését Tarlós korábban hibának nevezte, amit nem fog még egyszer elkövetni. Tarlós vétójogot kaphat, akarata ellenére például nem lehet majd kinevezni senkit.

1. A főpolgármesteri vétójog

Tarlós István többször is úgy fogalmazott, hogy vétójogot szeretne a fővárosi közgyűlés döntéseivel szemben – a személyi kinevezések ügyében mindenképp, hogy az ésszerűtlen döntéseket meg tudja akadályozni. Tarlós többször utalt arra, hogy a vétójog kérdését egyeztette Orbán Viktorral, a parlamenti Fidesz-frakció prominensei pedig többször kijelentették, hogy támogatják az ötletet. Most Tarlós az ígéret beváltására vár.

Frissítés: Lapunk több forrásból úgy értesült, hogy a Parlament október végén tárgyalhatja a vétójogról szóló jogszabálymódosítást.

2. Főpolgármester-helyettesek

Korábban Tarlós kijelentette, hogy három helyettest szeretne: egy fejlesztési, egy pénzügyi-gazdasági-vagyoni és egy humán területekért felelős helyettest. Az első Szeneczey Balázs lehet információink szerint, a második pedig Bagdy Gábor. Ők mindketten Tarlós helyettesei voltak korábban is. Azt nem tudni, hogy Csomós Miklós kulturális helyettes a posztján marad-e. Az önkormányzati törvény szerint az egyik helyettesnek a kompenzációs listán bejutott (a választáson vesztes) polgármesterjelölt fővárosi képviselőnek kell lennie, az a helyettes lenne Bagdy Gábor, aki a XIII. kerületben maradt alul, de jó eredménnyel. A másik két helyettes lehet külsős.

3. Közgyűlési frakciók

Korábban beszámoltunk arról, hogy Tarlós azt szeretné, ha Kocsis Máté, VIII. kerületi polgármester vezetné a Fidesz-KDNP közgyűlési frakcióját. Kocsis Máté erre úgy reagált, hogy szerinte nem biztos, hogy szükség van a közgyűlésben frakciókra, a képviselők többsége ugyanis kerületi polgármester. Ha lesznek is frakciók, akkor összesen kettő lesz várhatóan, hiszen a frakcióalakításhoz szükséges létszámot csak a Fidesz-KDNP és az MSZP érte el.

4. A városigazgatási mamutcég

Tarlós István január 1-jéig szeretné felállítani az úgynevezett városigazgató által vezetett Városigazgatóság Zrt.-t. A mamutcég magába olvasztaná a jelenlegi Budapesti Városüzemeltetési Központ közműcégeit, a BKK-t és valószínűleg a BKV-t is. A BKK-nak csökkennének a kompetenciái: a forgalomszervezés, a kontrolling, és a közlekedési beruházások műszaki ellenőrzése maradna a cégnél. Vitézy Dávidról Tarlós nemrég azt nyilatkozta lapunknak

2010-ben tőlem szokatlan engedékenységgel elkövettem néhány hibát személyi döntésekben, azt tudom mondani, hogy ha az én dolgom lesz, ilyen hibákat nem fogok elkövetni.

Ebből és a kinevezési vétójogból az következik, hogy Vitézyt nem lehet majd Tarlós akarata ellenére kinevezni. A BKK élére persze nem is kell, hiszen Vitézy már ki van nevezve, a vétójoggal legfeljebb a leváltását tudná Tarlós megakadályozni, ha egyáltalán sor kerülne erre. Forrásaink szerint az is igaz, hogy Tarlós többször kijelentette szűkebb körben: a BKK-ban számít Vitézyre. Tehát ez a kérdés még nincs lezárva.

Egyes források szerint továbbá a városigazgatóság koncepciója sincs egyelőre jogi, szakmai és pénzügyi szempontból végiggondolva. Tarlós arra is célzott, hogy a nem lesz több fővárosi cég az államé, a Főgáz volt az utolsó, amit átadtak. 

5. Legfontosabb beruházások

A főpolgármester a legfontosabb fővárosi beruházásként a 3-as metró felújítását, a Margitsziget és az állatkert fejlesztését, új buszok, új kisföldalatti és új dunai hajók beszerzését emlegette.