Bán Tamás lesz Tarlós után a második főnök

2014.11.04. 18:44

Értesüléseink szerint Bán Tamást, a Budapesti Városüzemeltetési Központ korábbi vezérigazgatóját kéri fel Tarlós István főpolgármester az új fővárosi szuper-közműholding, a BKV-t és BKK-t is magába olvasztó Városigazgatóság vezetői posztjára. Az új poszttal tulajdonképpen minden fővárosi cég egy kézben lesz. Tarlós maga nevezte korábban a pozíciót a főpolgármester után következő legfontosabb pozíciónak. Bán egyedül Tarlósnak tartozik majd elszámolással.

Mint arról beszámoltunk, Tarlós István január 1-jéig szeretné felállítani az úgynevezett városigazgató által vezetett Városigazgatóság Zrt.-t. A mamutcég magába olvasztaná a jelenlegi Budapesti Városüzemeltetési Központ közműcégeit, a BKK-t és valószínűleg a BKV-t is. A BKK-nak csökkennének a kompetenciái: a forgalomszervezés, a kontrolling, és a közlekedési beruházások műszaki ellenőrzése maradna a cégnél. 

A BVK cégei 2014-ig

A BVK által eddig ellenőrzött társaságok: Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., FŐTÁV Zrt., Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., Budapesti Temetkezési Intézet, FŐKERT Nonprofit Zrt., Fővárosi Kéményseprőipari Kft., Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. A BVK képviseli a főváros a vegyes tulajdonú cégek vezetésében is (Fővárosi Vízművek Zrt. , FCSM Zrt. , BDK Kft.). Ehhez jönne még a BKK, a BKV és a vagyonkezelő társaság is jövőre.

Bán Tamás 2011 és 2012 között már vezette a Budapesti Városüzemeltetési Központot, a vezetés tapasztalatairól vele készült interjúnkat itt olvashatják. A cégvezetőt 2012-ben felmentette a fővárosi közgyűlés.

Mint Bán Tamás környezetéből akkor megtudtuk, a leváltást maga kezdeményezte, mert belefáradt a sok egyeztetéssel járó operatív munkába. (Bán nem szakadt el teljesen a BVK-tól, a cég igazgatóságának elnöke maradt.) Bán Tamást Szarvas Ferenc volt MÁV-vezér követte a BVK élén, ő most értesüléseink szerint távozik.

Az Alkotmánybíróságtól a Paksi Atomerőműig

Bán Tamást 2011 márciusában nevezte ki Tarlós István főpolgármester a BVK élére. Korábban a Kész Holding Zrt. vezérigazgatója, a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsának tagja, a Paksi Atomerőmű Rt. igazgatósági tagja és a Magyar Villamos Művek Rt. általános vezérigazgató-helyettese volt. 1999-2000 között a közlekedési minisztérium államtitkára, 1990-1993 között pedig az Alkotmánybíróság elnökének titkára volt.