Orbán Viktorral alakul a fővárosi közgyűlés

2014.11.06. 16:53

Pénteken tartja alakuló ülését a fővárosi közgyűlés, ahol a képviselők leteszik az esküt, megszavazzák fizetésüket, és döntenek az új működési szabályokról is. A szavazás mostantól máshogy lesz, mert nemcsak a képviselői szavazatok többségének kell összegyűlnie egy érvényes döntéshez, hanem a lakosság több mint felét képviselő polgármesterek voksa is kell hozzá. Ez utóbbi kitétel jelentősen felértékeli az újbudai polgármester szavazatát, ami hat és félszer többet ér majd, mint a sokkal kisebb Soroksár vezetőjéé.

A fővárosi önkormányzatról szóló jogszabály szerint az új testület gyökeresen máshogy áll fel, mint az előző. A képviselőket nem a pártlistákra leadott szavazatok arányában delegálják a pártok, hanem a 33 fős közgyűlésbe alanyi jogon bekerül a 23 polgármester, a főpolgármester, valamint 9, kompenzációs listáról bejutott (a választáson 2. helyet elért jelölt) képviselő.

A szavazást bonyolító új szabály, hogy egy érvényes döntéshez kevés a képviselők többségének a szavazata. Emellett meg kell szavaznia a 23 polgármesterből legalább annyinak, ahánynak a kerületi lakosságszáma együttesen meghaladja Budapest teljes lakosságának a felét. Ebből a második kitételből az következik, hogy nagyon nagy szava lesz a közgyűlésben Hoffmann Tamás újbudai, Bús Balázs óbudai és Karácsony Gergely zuglói polgármesternek. Az ő kerületük lakosságszáma ugyanis a legnagyobb, egyenként meghaladja a 120 ezret.

Az átlagos lakosságszám képviselője Kocsis Máté, józsefvárosi polgármester, ezért ő az etalon képviselői mértékegység, azaz az egy alapmandátum. Ebből számolva Hoffmann mandátuma 1,95 Kocsis ér, Karácsony Gergelyé 1,65 Kocsist, Láng Zsolté pedig 1,18 Kocsist. A legkevésbé népes kerület, Soroksár polgármesterének, Geiger Ferencnek a szavazatának 0,3 Kocsis az értéke, Hoffmann Tamáshoz viszonyítva pedig azt lehet mondani, hogy 1 Hoffmann egyenlő 6,62 Geiger mandátum.

 

Az új szabályokhoz tartozik az is, hogy a közgyűlésben nem lesznek mostantól pártfrakciók. Ez jelenthetné azt is, hogy a polgármesterek területi vagy érdekalapon alkotnak más-más csoportokat az egyes szavazásoknál, de szinte biztos, hogy nem így lesz. A 33 főből ugyanis 20 fideszes, tízet a baloldal pártjai adnak, míg egyet-egyet-egyet a Jobbik, az LMP és a civilek. (Mint arról korábban beszámoltunk, ha nem változott volna meg a választási törvény a választások előtt, akkor a Fidesznek nem lett volna meg a közgyűlési többsége.)

A szavazások tehát valószínűleg továbbra is pártalapon fognak eldőlni legtöbbször, és mivel a Fidesz többségben van, nem is lesz sok vita. A szavazási papírformát csak néhány olyan téma boríthatja fel, ami mondjuk inkább a népesebb külső kerületeket érinti, és ezek polgármesterei meg akarják mutatni a választóiknak, hogy nem véletlenül választották meg őket.