Elárverezik a Pannónia utcai óvodát

2014.11.14. 10:00 Módosítva: 2014.11.14. 13:10

A XIII. kerületi önkormányzat csütörtökön úgy döntött, hogy árverésre bocsátja a 2012 óta üresen álló Pannónia utcai önkormányzati óvodát és a hozzá tartozó telket, írja a Népszabadság.

Az önkormányzat annak ellenére döntött így, hogy eladás ellen számtalan civil tiltakozott, köztük a Védegylet és olyan ismert újlipótvárosiak, mint Gerlóczy Márton, Parti Nagy Lajos, Scherer Péter vagy Hajós András. Ők úgy látják, hogy a jelenlegi szabályozási terv, ami a terület nagymértékű beépítését tenné lehetővé, veszélyeztetné az értékes faállományt. Ráadásul a kerületnek a növekvő lakosságszám miatt 300 fővel bővítenie kéne az óvodai kapacitást, a Pannónia utcai óvodában pedig 200 férőhely volt.

Korábban a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola is jelezte érdeklődését az ingatlan iránt, mivel szeretne oktatási intézményeket működtetni Újlipótvárosban. Akár bérleti szerződést is kötöttek volna az önkormányzattal, és így az önkormányzatnak úgy lett volna bevétele, hogy a tulajdonjogról sem kellett volna megválnia.

A testületi ülésen a fideszes Szalay Péter is kiállt az óvoda eladása ellen, mint mondta, már így is aggasztóan kevés a zöldfelület Újlipótvárosban. De PM-es Makk Katalin is módosító indítványt nyújtott be, amiben azt javasolta, hogy a helyiekkel együtt, később döntsön a testület az óvoda ügyében. Az LMP-s Tempfli József pedig azt javasolta, hogy fontolja meg az önkormányzat a Lauder javaslatát, és vegyék ki az ingatlant az ülés témái közül.

Az MSZP-frakció mindegyik felvetést elutasította, úgy vélték, hogy az óvodaépület annyira rossz állapotban van, hogy a felújítása már gazdaságtalan lenne, a kert fái többségükben elöregedtek, a kerületi szabályozási terv pedig még jelenlegi, módosított formájában sem tenné lehetővé a telek túlzott beépítését az új tulajdonos számára.

Frissítés: Az önkormányzat állásfoglalása szerint az ingatlanon csak 2006-ig működött óvoda, ezt követően más intézmenyek felújításakor fogadott csak be időszakosan gyerekeket, ezért súlyos tévedés óvodaként való említése, helyette célszerűbb felépítményes ingatlanként nevezni. Mint írják, az ingatlan sorsáról több mint egy éve folytattak párbeszédet a civilekkel és a környéken élőkkel.

Az önkormányzat egy másik közleményéből kiderül az is, hogy az ingatlant 600 millió forintos kikiáltási áron fogják értesíteni a nyilvános árverésen. Az értékesítésből származó bevételtből a kerületben tovább javulhatnak az oktatás-nevelés, közművelődés, tömegsport és a szociálislakás-építés feltételei.