Baj van a Budapestre is szánt orosz metrókkal

2015.03.11. 10:59
A Metróért Egyesület közleménye szerint a moszkvai metrókocsik fékjei az elmúlt pár hónapban három alkalommal is felmondták a szolgálatot a számítógép meghibásodása miatt. Konstrukciós hiba miatt előfordult, hogy a 70 km/h sebességgel haladó vonat utolsó kocsijának ajtaja 7-­10 cm-­re is kinyílt a nyomáskülönbség következményeként. Mivel a budapesti M3 metró járműfelújításán induló Metrowagonmash várhatóan hasonló műszaki megoldásokat fog alkalmazni, ezért kiemelten kell tesztelni a felkínált szerelvényeiket.

A járművezetők véleménye alapján a moszkvai metró közlekedésbiztonsága a személyzet csökkentése és a tartalék alkatrészek hiánya vagy rossz minősége miatt jelentősen romlott, ezek mellett a forgalomba állított új szerelvényeknél is számos hiányosság van. A Metróért Egyesület szerint ezek a konstrukciós hiányosságok a 3-as metró járműfelújításánál Budapesten is problémákat okozhatnak.

Az első alkalommal a szakszervezet azt a tájékoztatást kapta, hogy nem a fékek, hanem a járművezető hibájából nem állt meg a vonat a Vladikino állomáson. A második esetnél, november 8­-án a számítógép hibája miatt a vonat csak 30 méterrel a Bibirjevo állomás után tudott megállni. November 28-­án a Juzsnaja állomáson 150 méterrel haladt túl egy szerelvény, ami csúcsidőben katasztrofális következményekkel járt volna ­ mondta Nyikolaj Gosztyev szakszervezeti vezető.

Kisebb hiányosság, hogy az utastájékoztató számítógép menetenként 1­2 helyen elfelejti léptetni az állomásokat. A vonatok forgalomba állítása óta 8 alkalommal volt szükség szoftvercserére. Az elmúlt év decemberében a vonatokat egy nagyobb, körülbelül 30 cm­-es megállási pontosságot biztosító rendszerrel is felszerelték, amelyet 2 nap múlva a hibák miatt ki kellett kapcsolni. Egy járművezető a rendszerre támaszkodva próbált megállni, de így az első kocsi túlfutott az állomáson.

A szerelvények konstrukciós hiányosságai is veszélyesek lehetnek az utasokra nézve. Előfordult, hogy a 70 km/h sebességgel haladó vonat utolsó kocsijának ajtaja 7-­10 cm­re is kinyílt a nyomáskülönbség következményeként. Súlyos hiányosság, hogy a kocsik közötti átjáróajtók nyitását vezérlő vezeték nem tűzbiztos kialakítású, így vészhelyzetben nem biztos, hogy elvégezhető az ajtók távnyitásával az utasok menekítése. A hibákhoz hozzájön még, hogy az áramellátási infrastruktúrát nem igazították hozzá a nagyobb áramfelvételű kocsikhoz, így gyorsításkor többször előfordul a túláramvédelmi rendszer leoldása, az adott állomásközben feszültségkimaradást okozva.

Habár a moszkvai metró vezetése a fenti értesüléseket cáfolja, a Metróért Egyesület  szerint elgondolkadtató, hogy a budapesti M3 metró járműfelújításán induló Metrowagonmash várhatóan az említettekhez hasonló műszaki megoldásokat fog alkalmazni. Ezért fontosnak tartja azok kiemelt tesztelését, felülvizsgálatát.

A Metróért Egyesület tanácsadói szerepkört tölt be a 3-as metró felújításában.

Az első fordulón túl van a budapesti tender

Mint arról beszámoltunk, hét ajánlat érkezett be hivatalosan a 3-as metró szerelvényeinek felújítására. Öt közép- és kelet-európai, valamint két nyugati cég indult a 60 milliárd forintos munkáért:

  • a francia Alstom Transport
  • a spanyol CAF
  • a nyíregyházi Kelet-Út Kft.
  • az orosz Metrovagonmas és a magyar Dunakeszi Járműjavító Kft.
  • a román Reloc-Elektroputere-Astra
  • az észt Skinest Rail
  • és a cseh Skoda Transport

A jelentkezők közül időközben kettő kiesett, így öt cég maradt versenyben. Érdekesség, hogy a nagy járműgyártó központtá fejlesztendő Dunakeszi Járműgyártó, ahol jelenleg a CAF villamosok készülnek, hirtelen átállt az ezen a tenderen riválisként induló oroszok mellé. Szakértők szerint a lépés alapján jó eséllyel lehet a pályázat nyertesére következtetni. 

Úgy tudjuk, hogy a legrégebbi szerelvények esetében (vannak a 3-as vonalon 14 és 24 éves kocsik is) a teljes kocsiszekrényt lecserélik, forgóvázastól együtt, teljes átkábelezéssel. Így a kocsik külsőre akár radikálisan megváltozhatnak. Erre jó példa a prágai metró, ahol két vonalon is inkább a régi orosz szerelvények felújítását választották új kocsik vásárlása helyett.

A kocsikat 3 és fél éven belül kell újraépíteni, folyamatos üzem mellett. Ez azt jelenti, hogy a felújítás alatt nyilvánvalóan kevesebb lehet a járműszám, így a menetrend is változhat. A felújított jármű kocsiszekrényére 10 év garanciát kell adni, a kocsinak magának pedig legalább 20 évig kell működőképesnek lennie.