Kirúgásokra készülnek a Városházán

2015.03.18. 11:10

Két ütemben 946-ról 866-ra tervezik csökkenteni a Főpolgármesteri Hivatal álláshelyeinek a számát: az erről szóló javaslatot jövő hétfőn tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés. A javaslatot a hr-főosztály készítette elő és a főjegyző nyújtotta be.

A kirúgások első hulláma még a nyár előtt lezajlana, a terv szerint június elsejére 39 álláshelyet szüntetnének meg. Ebből az előterjesztés szerint 33 a megüresedő álláshelyek leadásával, 6 pedig a feladat megszűnése miatt adható le. 6 köztisztviselő munkája azért szűnik meg, mert a segélyezés átalakításával egyes feladatok a budapesti kormányhivatalhoz kerülnek át.

A második szakasz október elsejére fejeződne be, akkorra újabb 41 ember álláshelye szűnne meg. Itt már ténylegesen betöltött álláshelyekről van szó, olyan emberekről, akik köztisztviselők, ügykezelők vagy fizikai alkalmazottak.

Az előterjesztés szerint az ő elküldésükből egyelőre idén nem lesz megtakarítás, mert csak az év utolsó hónapjaiban nem lesznek már munkaviszonyban, sőt, a végkielégítések és esetleges szabadságmegváltások miatt a lépés eleinte többletköltséget fog jelenteni.

Viszont úgy számolnak, hogy 2016-ban már összesen 330 millió forint kiadáscsökkentés lesz a kirúgások eredménye.

Az előterjesztő végül azt is megjegyzi, hogy ennél nagyobb létszámcsökkentés már nem biztosítható úgy, hogy "a hivatali apparátus létszáma és összetétele ne veszélyeztesse a Fővárosi Önkormányzatnál maradó feladatellátásból eredő elvárásokat".