Döbbenetes felfedezést tettek a margitszigeti futókörnél

2015.04.23. 14:30

Megint napirendre tűzi a margitszigeti futókör rekonstrukcióját a fővárosi közgyűlés a következő, április 29-i ülésen. A legújabb előterjesztés, melyet a beruházási és projektmenedzsment főosztály készített elő, lényegében arról szól, hogy

még egy kis pénzre lesz szükség a már elkészült pályaszakaszon szerzett tapasztalatok alapján.

Egyrészt rádöbbentek, hogy "a futópálya hosszú távon biztosítandó tiszta és rendeltetésszerű használatához szükséges a futókör rendszeres takarítása, mely jelentős hosszából adódóan gépi úton oldható meg gazdaságosan". A speciális karbantartó és takarító gép beszerzési költségét bruttó 12,7 millió forintra becsülik.

A próbaüzemi tapasztalatok más meglepetéseket is hoztak a beruházók számára. Az egyik: "az elkészült pálya mellett több helyen nem volt kiépített gyalogos út, ezért mind a gyalogos forgalom, mind a kerékpáros és bringó-hintós forgalom az új futópályán zajlik, ami a pályahasználat során rendszeres konfliktusokhoz vezet".

A másik új felfedezés, hogy talán mégsem volt olyan jó ötlet a gyöngykaviccsal felszórt gyalogos út, mert ahol ilyen van:

  • "ennek felületén kényelmetlen a járás és szinte lehetetlen babakocsit tolni",
  • "ez a megoldás nem szolgálja a sétálók és a futók szétválasztását" és
  • "további komoly gond, hogy a gyöngykavics nagy mennyiségben felkerül a futópálya felületére, balesetveszélyes helyzetbe hozva a futókat".

Az előterjesztésben a megoldást is szállítják, gyöngykavicsos helyett térkőburkolatos gyalogos sétány kellene a futópálya mellé a Margit híd lába és a Champs Garden közti 525 méteres szakaszon, valamint az Európa Ház és a szabadtéri Színpad Víztorony hajóállomás közti 910 méteres szakaszon. Még egy kis pluszköltség lesz az is, hogy az átépítés alatt a lezárt futópálya helyett a gyepen futnak az emberek, így a kitaposott ösvényen majd a gyepet is helyre kell állítani.

A gyöngykavics lecserélése és a gyep kijavítása még 42,3 millió forintba kerül az előterjesztés szerint. A rekonstrukció összköltsége a takarítógép beszerzésével együtt 392,7 millió forintra ugrik, és ebben nincs benne még a 42,3 millió forint, mert azt a Fővárosi Kertészeti Zrt. kiadásai közé számítanák majd.

A futókör elkészülése jóval tovább tart, mint ahogy arról eredetileg szó volt. Az ígéret 2014 tavaszán az volt, hogy a tavalyi iskolakezdésre már kész lehet az új pálya, de hiába vártuk akkorra. Az ügy a közbeszerzési eljáráson akadt el. A munkálatok végül tavaly szeptemberben kezdődtek el, a Népszabadság a múlt héten arról írt, a futókör talán nyárra lehet kész.