Tarlós kifakadt az Illatos úti bűz miatt

2015.04.28. 20:10
Tarlós István közleményben akadt ki a kispártokra, akik szót emeltek egy Illatos úti vegyipari telephely környezetszennyezése ellen. Közben feljelentések, vizsgálatok repkednek.

Az Együtt a napokban jelentette be, hogy az Illatos úti környezetszennyezés miatt a Városháza elé akar szervezni demonstrációt. Tarlós erre reagálva közölte, hogy 

a fővárosnak elege lett az úgynevezett kispártok ködösítéséből és provokációiból. 

A közlemény szerint a Városháza minden támogatást megad, amire képes, de nem enged magára tolni olyan ügyeket, amihez lehetősége sincs operatívan hozzáférni. Már korábban a Budapesti Vegyiművek üzemeltette a telepet, a fővárosnak csupán tizenegynéhány százalék törpe kisebbségi részvénye volt 2007-ig, azóta kizárólag állami felszámoló rendelkezik jogosítványokkal, aki azóta sem fejezte be a munkát. 

Mint Tarlós írja, a főváros semmilyen jogi lehetőséggel nem rendelkezik, így Szigetvári Viktor elnök eljárását sem elegánsnak, sem sportszerűnek, sem reálisnak nem tudja tekinteni. A munka sürgőssége érdekében viszont folyamatosan szót emel.

Szigetvári Viktor azzal vívta ki Tarlós haragját, hogy Facebookon közzétette a tőle kapott levelet. Ebben a főpolgármester azon viccelődik, hogy ha Szigetvári a fővárosi önkormányzatot akarja felelőssé tenni, akkor ezen az elven gratulál neki Jósika Miklós születésnapja alkalmából, továbbá együttérzését fejezi ki Kutuzov halálának napjára emlékezve.

Mint arról beszámoltunk, a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelye által okozott súlyos kockázatok miatt a jövő nemzedékek szószólója hivatalból indított vizsgálatot kezdeményez az alapvető jogok biztosánál, hogy az illetékességi, illetve hatásköri viták tisztázása elősegítse a gyors és hatékony megoldást.

Szabó Marcel kitért arra is, hogy a szabálytalanul tárolt veszélyes ipari hulladékok ezer tonnái évtizedek óta szennyezik a talajt, a felszíni és felszín alatti vízkészleteket és a levegőt.

Az Együtt április 10-én közölte, hogy feljelentést tett környezetkárosítás miatt a Nemzeti Nyomozó Irodánál a Budapesti Vegyiművek (BVM) veszélyes hulladékainak ügyében. Baranyi Krisztina, az Együtt IX. kerületi önkormányzati képviselője azt mondta az MTI-nek, hogy bár az Illatos úti üzem működése hét éve leállt, azóta is veszélyes hulladékok szivárognak a talajba, a levegőbe, valamint tűz- és robbanásveszélyes anyagok is maradtak a területen.