12 új trolit kap a főváros

2015.05.14. 18:43

Kisöprik az uniós pénzek trezorját a ciklus lezártának közeledtével, így a fővárosnak jó hír született a legutóbbi kormányülésen: korábbi troliszerződésének opciójából információnk szerint hat szóló és hat csuklós trolibusz árát lehívhatja a az uniós keretből.

Ennek az az oka, hogy az opciós lehetőség gyors vásárlást biztosít, nem kell új pályázatot lebonyolítani. Tavaly ősszel zárult le a fővárosi trolibusz-beszerzési tender, amelyet a Solaris–Škoda konzorcium nyert. A szerződés szerint 14 darab szóló és a 10 darab csuklós új, alacsonypadlós, nyáron légkondicionált, télen fűtött utasterű trolibusz érkezik a fővárosba idén nyáron, melyek 4 km-t felsővezeték nélkül, önjáró üzemmódban is meg tudnak tenni. 

A szerződésben egy 86 darabos opciós lehetőséget is rögzítettek arra az esetre, ha uniós pénz állna a házhoz. Az opció kétszeresen bejött: egyrészt lett pénz, másrészt a buszflotta is egységes marad az új buszokkal. Az első 24 trolit már tesztelik a csehországi Plzenben, a következő hetekben érkezhetnek budapestre. Az opciós 12 darab pedig az év végéig.