Fidesz: nem tűr halasztást a 3-as metró felújítása

2015.06.09. 21:44

A 3-as metró rekonstrukciójával és a csillaghegyi öblözet árvízvédelmével összefüggő feladatok és eljárások felgyorsítására tett javaslatot több kormánypárti képviselő kedden a parlamentnek az MTI szerint. A Gulyás Gergely, Vas Imre, Dunai Mónika és Szabolcs Attila által jegyzett javaslat halasztást nem tűrő kiemelt fővárosi feladatnak minősíti a 3-as metró rekonstrukcióját és északi meghosszabbítását, amit értékelésük szerint a következő tervidőszakban európai uniós és hazai fejlesztési források bevonásával a lehető legsürgősebben el kell kezdeni, és a közlekedés biztonsága érdekében mielőbb be kell fejezni.

A III. kerületi csillaghegyi öblözet védelmét pedig biztonsági szempontból tartják halaszthatatlannak.

A törvényjavaslat a megvalósításokkal összefüggő beruházási és fejlesztési, továbbá az ezekkel összefüggő beszerzési tevékenységeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közfeladatnak minősítené.

A fideszes képviselők - a vasúthatósági engedélyezési eljárások kivételével - az általánoshoz képest rövidebb ügyintézési és szakhatósági eljárási határidőt állapítanának meg, és rövidülne a tervezés jóváhagyása során a közmű- és energiaszolgáltató szervek nyilatkozattételi ideje is.

Az indítvány kijelöli az építtetőket is: e szerint a 3-as metró esetében ez a fővárosi önkormányzat vagy a BKV, az árvízvédelmi beruházásnál pedig a fővárosi önkormányzat.