BKV: A büntetés elévül, a jogalap megmarad

2015.06.10. 07:31

A BKV akkor is ragaszkodik a pótdíj kifizetéséhez, ha az  bírósági úton már nem behajtható, derül ki egy olvasónknak küldött levélből.

2011-es tartozás, 1 év alatt elévült, nincs aláírva a jegyzőkönyv (akár bediktált adatok is lehetnek), már csak ezért is érvénytelen, röhej az egész, soha nem is értesítettek előzőleg. Megkifogásoltam, ez a válasz, valószínűleg a többieket is így fogják kiértesíteni. Agybaj.

– írta olvasónk.

Mint arról beszámoltunk, a BKV tavaly év végén visszavette a BKK-tól a pótdíjbehajtásokat, és elővette a régi módszert. Befenyegeti az adósokat többéves pótdíjtartozások bírósági behajtásával, annak ellenére, hogy a tartozás már elévült. Az elmúlt hónapokban 120 ezer ilyen levél ment ki. Olvasónk kifogására a BKV a következő magyarázatot adta:

Elévülés esetén az adós teljesítésre vonatkozó kötelezettsége és a jogosult követelésének jogalapja fennmarad, függetlenül attól, hogy mindez bírósági úton érvényesíthető-e.

Ahogy ezt egy jogász kommentálta az Indexnek: szerintük fennmarad a jogalap, de ezt nem tudják érvényesíteni bíróságon. Ha tíz felszólításból hárman befizetik, már megérte nekik.

Olvasónknak arra a kifogására, hogy a pótdíjazási jelentés, amin a felszólítás alapul, nincs aláírva, a BKV azt a választ adta, hogy „a pótdíjazási jelentésen lévő aláírással a pótdíjazott személy, csupán a helyszínen kitöltött csekk és tájékoztató átvételét igazolja. Annak hiányában a pótdíjazás jogalapja fennmarad."