Tarlós: félretájékoztat a kormány BKV-ügyben

2015.06.26. 16:59

Teljesen másról beszél a kormány és másról a főváros a BKV finanszírozása kapcsán, és ez félrevezető, mondta megkeresésünkre Tarlós István főpolgármester, akit legutóbb csütörtökön emlegetett Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Tarlós közölte, hogy a főváros köszöni, hogy a kormány átvállalja a BKV adósságát, de ezzel nem csökken jelentősen a cég pillanatnyi finanszírozási hiánya. A kormány ugyanis hosszú lejáratú, kedvező kamatozású hiteleket vállalt át, ez a BKV-nak csak évi 2-3 milliárd forint könnyebbséget jelent, az idei finanszírozási hiány pedig ennek a tízszerese. Tarlós szerint ez teljesen félrevezeti az embereket, akik azt hihetik, hogy a főváros most 200 milliárd forinthoz jutott volna, holott erről szó sincs.

A csütörtöki kormányzati sajtótájékoztatón egy újságíró rákérdezett Lázár Jánosnál Tarlós István korábbi kirohanására, szerinte kimondatlanul is mindenki tudja, hogy ki lehet az Orbán Viktor környezetében, aki rendszeresen pontatlanul informálja a miniszterelnököt, és ez rontja a kommunikációt. Lázár elismerte, hogy szerinte rá gondolt a főpolgármester, akit "kiváló barátjának" nevezett. "Mindenről én jutok az eszébe, de nem jó nyomon jár" - mondta Lázár, aki szerint múlt héten a BKV finanszírozásáról nem a saját álláspontját ismertette, hanem a kormány döntését. A végén azért Lázár nem bírta ki, hogy lazán ne szúrjon oda Tarlósnak: "Amikor polgármester voltam, én a városommal foglalkoztam, és nem ellenségkereséssel. De ő dolga, lelke rajta."

Előzőleg kijelentette: a kormány átvállal 52,3 milliárd forintnyi, a BKV korábbi finanszírozását szolgáló hitelt a fővárostól, egyúttal kezességet vállal 60 milliárd forint összegben a 3-as metró felújításának érdekében – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János elmondta: döntöttek arról, hogy a következő években a BKV mennyi pénzt kap. Eszerint 2016-ban 40 milliárd forintot, 2017-ben 37 milliárdot, 2018-ban pedig 33 milliárdot. A számok azt jelzik – tette hozzá –, hogy a hitelátvállalás után nincs szükség az évi 3-5 milliárdos hiteltörlesztésre.