Egy hét múlva szerződést köthetnek a metrókocsik felújításáról

2015.07.13. 07:54 Módosítva: 2015.07.13. 08:07

Nincs akadálya annak, hogy a BKV egy hét múlva megköthesse a szerződést a 3-as metró szerelvényeinek teljes felújítására, írta a Magyar Nemzet.

Bárki megtámadhatja a budapesti 3-as metró jármű-felújítási tenderének múlt szerdán kihirdetett eredményét, annak immár nincs halasztó hatálya a szerződéskötésre, mondta Tarlós István főpolgármester a Magyar Nemzetnek.

A fővárosi beruházások gyorsításáról szóló, szombaton életbe lépett törvény alapján ugyanis a metróvonal rekonstrukciójával, meghosszabbításával összefüggő beszerzésekre különleges szabályok vonatkoznak. Ezek szerint az elsőfokú hatósági határozat fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható.

A főpolgármester a lapnak azt mondta: a BKV előkészítheti a dokumentumokat a tervezett július 20-i aláírásra, hogy a nyertessel, a Metrovagonmas társasággal a metrókocsik korszerűsítéssel egybekötött felújítására leszerződjenek.

Mint megírtuk: a BKV metrókocsik felújítására kiírt tenderét az orosz Metrovagonmas nyerte 69 milliárd forintos ajánlatával. Az oroszok végül egyetlen ajánlattevőként maradtak a porondon, mert a BKV kizárta a versenyből az alacsonyabb árral induló észt SkinestRailt.

A tenderen eredetileg hét cég indult, de a második fordulóba csak öten jutottak be: az Alstom, a spanyol CAF, az észt Skinest Rail, a cseh Škoda Transportation és a későbbi orosz győztes. Az Alstom ezután kiszállt a versenyből, és hamarosan követte őket a CAF és a Škoda is, így a hajrára csak két cég maradt: az észtek és az oroszok.        

Az első szerelvények 16-18 hónap múlva érkezhetnek meg, majd a prototípus szerelvények sikeres próbái után havonta két felújított szerelvényt állítanak forgalomba.  Mint megírtuk, a felújítás, azaz inkább átépítés során a nyertesnek a pályaszámon (ez a metrókocsi rendszáma tulajdonképpen) kívül szinte mindent le kell cserélnie, vagyis lényegében egy új kocsit kell építenie.