Így lesz a választási játszótérből földlerakat

2015.07.27. 12:04
Háborognak a csepeli Vércse utca lakói, mert a választási kampányban 2014-re beígért park és játszótér helyett sittlerakó és nehézgépparkoló lett a szomszédságukban. Zöld és madárcsicsergés helyett zaj, por és kosz.

Egy csepeli kertvárosi utca lakóinak nevében fordulok önökhöz, annak a reményében, hogy ügyünk végre a nyilvánosság elé kerüljön

– írta lapunknak olvasónk.

Levele szerint a királyerdei Vércse utca sarkán már évek óta félig-meddig elhagyatottan állt egy üzletsor, ahol korábban kisbolt, hentes, állateledel-kereskedés üzemelt. A boltok lassan bezártak, az épület megmaradt. Egyre rosszabb állapotba került, de viszonylag rendezett volt. 

A legutóbbi önkormányzati választások előtt a fideszes városvezetés többször is megígérte a lakóközösségnek, hogy a nagy igényre való tekintettel (sok a kisgyerekes fiatal család) közparkot és játszóteret építenek a sarkon. Nem sokkal a választások előtt le is rombolták az épületet. Csakhogy a parkból nem lett semmi. 

Lett azonban a csendes, zöld kertvárosi utcában sittlerakó és nehézgépparkoló. Mint olvasónk írja, a választási győzelem után néhány héttel megjelent az első Rába, majd folyamatosan jártak az újabb teherautók és a nehézgépek a szűk, egyirányú utcában. A sarok gyalog már járhatatlan. A járdát tönkretette a sok nehézgép, a nyugodt utcából zajos ipari telepet csináltak,

a por és kosz már felháborító. 

A képeken látszik az elkeserítő helyzet. Két kampánytábla is büszkén díszeleg a helyszínen, miszerint ott közparkot hoztak létre. A sorozatos hivatalos panaszok hatására többször is eltűntek a gépek, de néhány hét múlva már új lakat díszelgett a kapun, és kezdődött elölről az egész. 

Parkban vagy játszótérben a kisgyerekeknek már nem reménykedünk. Már az is óriási eredmény volna, ha eltűnne otthonaink mellől ez az építőipari átok 

– fejezte be levelét olvasónk.

A levelet (anonimmá téve) továbbküldtük a csepeli önkormányzatnak, és a következő négy kérdést fűztük hozzá:

  1. Mi épül park helyett a Vércse utcánál? 
  2. Egyáltalán épül-e valami? 
  3. Mikorra lesz kész? 
  4. És ha nem park lesz, akkor miért nem?

Az egy hét után megérkező válasz értelmezéséhez be kellett üzemelni a szerkesztőségi bullshit-magyar fordítógépet, eszerint a kérdésekre ezt válaszolta az önkormányzat:

  1. Most ideiglenes földlerakat épül.
  2. Igen, épül valami.
  3. Majd egyszer kész lesz.
  4. Majd park is lesz.

Íme az eredeti válasz, ha valaki kedvet érez a hivatali bikkfanyelv farigcsálásához:

„A Vércse utcai ingatlanon található – a lakosság kérésének megfelelően – romos és életveszélyessé vált épületeket az önkormányzat megvásárolta és elbontatta. Az önkormányzat ezt követően szintén a lakosság kérésének megfelelően közparkot kíván kialakítani az ingatlanon, mely kérés támogatásában nem történt és a jövőben sem lesz változás. A park és játszótér megvalósításáig a Királyerdőben jelenleg is zajló – a csatornaépítést követő – út- és járdaépítési munkálatok végzése során keletkezett tiszta (törmelékmentes) föld ideiglenes deponálása történik. A föld elszállítását követően megkezdődnek a tereprendezési munkálatok.”

A választási park ügyére ősszel visszatérünk, hátha sikerül az önkormányzatot az ígéreteinek gyorsabb betartására sarkallnunk.