Vége a szmogriadónak Budapesten

2015.08.15. 18:36

Budapesten nem indokolt a szmogriadó enyhébb, tájékoztatási fokozatának fenntartása, ezért Tarlós István főpolgármester annak megszüntetését rendelte el, közölte szombat este a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága.

A közlemény az Országos Meteorológiai Szolgálat szombati előrejelzésére hivatkozik, amely szerint vasárnaptól javulás várható a légszennyezők koncentrációjában.

A tájékoztatási fokozat egyébként azt jelenti, hogy a légszennyezettség szintje olyan magas, ami rövid távon már veszélyes lehet a lakosság egyes csoportjaira, például az idősekre, a krónikus betegekre vagy a gyerekekre. A Főpolgármesteri Hivatal eddig azt tanácsolta, hogy a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók dél és este hat között kerüljék a szellőztetést, és ne nagyon menjenek a szabadba.

"Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a szmoghelyzetek kialakulása, súlyosabb esetekben a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen" - írják a szombati közleményben.