BKV: A metróalagútba jutó vizek kezelése rutinmunka

2015.10.09. 16:22

Válaszolt a BKV csütörtöki megkeresésünkre, amiben egy, a 3-as metró vonalán dolgozó karbantartó azt állította: hiába a síncsere az alagútban, ha nem újítják fel a rögzítéseket, elengedhetnek; folyamatosan szivattyúzni kell a talajvizet, valamint titoktartási szerződést íratnak alá a munkásokkal.

  • A három fő állításból a sínrögzítő elemek felújításának elmaradására nem kaptunk választ.
  • A beszivárgó talajvizekkel kapcsolatban a BKV a következőt nyilatkozta: a metró üzemeltetése során az alagútba bejutó vizek kezelése rutin eljárás. A felújítás során elvégezni tervezett szigetelési munkák eredményeként a kezelendő víz mennyisége csökkenni fog, de teljesen nem fog megszűnni, hasonlóan a világ legtöbb metrójához. A metróalagút felülről történő kinyitása valóban szerepel a tervekben, de kizárólag a szigetelés javítása miatt. 
  • Azt cáfolja a BKV, hogy a karbantartókkal titoktartási nyilatkozatot íratott volna alá. 

A BKV még hozzátette: sem süllyedésekről, sem kritikus szakaszokról nem tud az M3 vonalon, így az idézett levélben megnevezett állomások környezetében sem. A Főmterv a metrószakasz felújításának tervezése során eddig koncepció, engedélyezési és bírálati terveket készített,  a tervező ezekben nem tesz említést tapasztalt süllyedésekről.

Tegnapi cikkünkben közöltünk két részletet két levélből, amit az iho.hu tett közzé. A leveleket a cikk szerint a BME mélyépítő mérnök professzora és a BME-KJK tanársegédje írta. A levelek szerint a 3-as metróval tulajdonképpen minden rendben van. Csakhogy a két levelet megkapta a BKV-Figyelő blog is, majd kiderítette, hogy írói CÖF-ös kamutanárok.

Cs. Eszter "tanársegéd" és dr. Kaltenekker Anikó "professzor" CÖF-aktivistaként tűntek fel korábban, de nevük nem szerepel a Budapesti Műszaki Egyetem oktatói között. Lapunk megkereste az iho.hu-t, valóban a két említett hölgy írta-e a leveleket, amire azt a választ kaptuk, hogy igen, de újabb adatokat nem tudtak beszerezni a levélírókról. A mailcím (bár ilyent mindenki regisztrálhat) gmailes, de a BME-re utal.

A levélírók nevének birtokában lapunk sem talált BME-s kapcsolatot.