Átfúrta magát egy budai hotel a tűzfalon keresztül a szomszédba

IMG 5087
2015.10.30. 12:34
Ami egyszer sikerülhet, miért ne sikerülne még egyszer! Gondolhatta a Világörökség helyszínén, a Vár alatt a Bem rakparton álló Victoria Hotel vezetése, amikor annak ellenére, hogy építési engedélyüket jogerősen megsemmisítették, mégis beleépítettek a szomszéd házba, méghozzá a földszinti tűzfal áttörésével. 1989-ben a felső emelet épült hasonló módon, és bár akkor bontásra kötelezték a szállodát, ma is olyan magas, mint akkor.

A Hotel Victoria a tűzfalat áttörve összenyitotta az étkezőjét és konyháját egy szomszéd ház földszinti lakásával, mindezt a lakók beleegyezése nélkül. Nagyon zavaró a szag és a hangzavar, és az egész törvénybe ütközik

– jött a segélykiáltás a Bem rakparti lakóktól. 

Mint az I. kerületi önkormányzatnál megtudtuk, a Hotel Victoria tulajdonosa 2013 decemberében indította a szálloda földszinti bővítésének építési engedélyezését, és az engedélyt hamarosan meg is kapta. Méghozzá úgy, hogy a tervekről az érintett lakók nem is tudtak.

A kerületi építési iroda azzal érvelt, hogy az érintett szomszédok hozzájárulásának az engedély kiadásakor még nem kötelező meglennie, elég, ha a kivitelezés megkezdésekor már megvan.

Az önkormányzat elfogadta a tűzfali áttörésre készült statikai tervet is, annak ellenére, hogy az OTÉK (Országos településrendezési és építési követelmények) szerint tűzfali áttörésre nem lehet engedélyt kérni.

Ez akkor derült ki, amikor az engedélyt megfellebbezték. A másodfokon eljáró fővárosi kormányhivatal ugyanis erre hivatkozva megsemmisítette az első fokon kiadott építési engedélyt, mivel az

lehetetlenre irányul.

Ilyenkor minden normális beruházó visszavonja az engedélykérelmet, mint azt 2014-ben a Hotel Victoria vezetése is tette. A kormányhivatal kérdésünkre válaszolva azt írta, ezzel az eljárást ők befejezettnek tekintették.

Csakhogy a tűzfaláttörés és az összenyitás mégis megtörtént, ahogy azt a szálloda saját belső fényképei is igazolják. Ezért a kormányhivatal a továbbított olvasói levelet lakossági bejelentésként értékelve kivonul a helyszínre, megnézni, történt-e szabálytalanság. Ha igen, akkor megvizsgálják, hogy fennmaradási engedélyt adnak-e ki, vagy az eredeti állapot helyreállítását, esetlegesen bontást rendelnek el.

A lakók kissé szkeptikusak a hatósági szigorral szemben, a hotel ugyanis szinte ugyanezt a játékot játszotta el 1989-ben, amikor engedély nélkül kezdték el az építését. Egy archív tévéműsor szerint akkor először megkapta a fennmaradási engedélyt, ám hamarosan kiderült, azt sem tartja be, mert valahogy egy emelettel magasabbra sikerült felhúzni.

Hiába rendelték el a felső emelet lebontását, az épület ma is olyan magas, mint akkor. 

Lapunk megkereste a Hotel Victoriát, adjanak magyarázatot, milyen engedély alapján alakították át a szálloda étkezőjét, de nem kaptunk választ. Lehetséges, hogy azért, mert a válasznak meg kell kerülni a Földet, ugyanis a szálloda tulajdonosa a cégjegyzék szerint most ifjabb Pálmai Zoltán (a szállodaépítő fia), akinek tartózkodási helye a Bahama-szigeteki Freeport.