Csak január közepétől lehet utazni a fonódón

2015.11.18. 07:01

Ahogy közeledik a fonódó villamos karácsonyra tervezett átadási időpontja, egyre többen kételkednek abban, hogy a beruházást időben befejezik. Lapunk megkereste a BKK-t, ahol elmondták, hogy a december 23-ai műszaki átadása a jelenlegi készültség szerint tartható. A műszaki átadás-átvételhez peron- és útépítési munkák vannak még hátra. A kedvezőtlen időjárás azonban még befolyásolhatja a befejezést.

Az átadás után még nem lehet rögtön használni a villamosokat, az utasoknak várni kell 2016 január közepéig. Addig még tesztelik a pályát, a járműveket, és kiképzik a villamosvezetőket, valamint a november 10-én lezárt társadalmi egyeztetés figyelembevételével véglegesítik a vonalhálózatot, a járatlistákat, a menetrendeket. 

A fonódó vonalak közül a 17-esen és a 19-esen vegyesen közlekednek majd rövid CAF villamosok, illetve Tatra T5C5 2 kocsis szerelvények. A CAF villamosok ezáltal Óbudától a Batthyány téren át az Etele térig, illetve szintén Óbudától a Széll Kálmán téren át a Savoya parkig kínálnak majd akadálymentes közlekedési lehetőséget. A villamosok a hajnali és a késő esti órákat kivéve mindkét irányban legalább 15 percenként járnak majd.

A fonódó építésének bonyodalmairól nyári helyszíni riportunkban olvashat.

Mint megtudtuk, a napokban balesetet szenvedett vadonatúj, hosszú CAF villamossal kapcsolatban lezárultak a vizsgálatok, de a BKK egyelőre nem akar részleteket elárulni róla. Alapvetően három verziót vizsgáltak:

  1. a vezető hibájából történt-e a baleset
  2. a CAF villamosnak volt műszaki hibája
  3. az új sínkenő, csikorgásmentesítő rendszer miatt volt-e a baj