Még alig ment villamos a fonódón, már szétment a sín?

2015.11.30. 12:35

Megdöbbentő képeket postázott olvasónk a Frankel Leó utcából, ahol hétfőn nekiálltak felmarni a fonódó villamos új pályájának aszfaltját.

Az egyik közelebbi képen látszik, hogy a vadonatúj (?) sín már most alaposan el van kopva. Ennek két oka lehet: vagy már kopottan építették be, vagy olyan rossz a minősége, hogy néhány próbajárat már így tönkre tudta tenni.

Olvasónk kérdését, miszerint "miért marják, és törik fel légkalapáccsal a budai fonódó Frankel Leó úti szakaszán a két hete leaszfaltozott útszakaszt, az újonnan lefektetett sínek közvetlen közelében?", feltettük a BKK-nak is.

Nagy érdeklődéssel várjuk a választ.

BKK: az új sín ilyen, az aszfalt ideiglenes volt, azért kellett felmarni

Megjött a BKK válasza, ami szerint a sínszálak felületét a villamosforgalomnak be kell járnia, valamint a forgalom beindulása előtt síncsiszolást is kell végezni. Jelenleg még nem rendszeres a villamosforgalom, ezért néz ki a csatolt fénykép szerint a sínszál. (Tehát a BKK szerint a fotón látható sín rendben van, csak még csiszolni kell rajta.)

Az aszfaltot pedig azért kellett lemarni, mert a szűkebb utcákban a forgalomtechnikai terelések miatt csak ideiglenes kopóréteget (legfelső útpályaburkolatot) tudtak elhelyezni. Az ideiglenes forgalomkorlátozások, lezárások után ezeket az utakat most végleges leaszfaltozzák.

A cikkel és a fotókkal kapcsolatban több levelet is kaptunk (helyi lakostól, mérnökcégtől), amelyekből egy másfajta megoldás körvonalazódik. Ennek a lényege, hogy a sínszálon az aszfaltmarógép hagyott nyomot, ami a sín két oldalán lemarta az ideiglenes aszfaltot. A sínen a sárga jelzés azt mutatja, hogy ez nem volt problémamentes, valószínűleg ott javítani kell, de az egész sínszál cseréjére (szerencsére) nem lesz szükség.