A főváros kész átadni a BKV-t a kormánynak, de a BKK-t nem

2015.12.04. 11:47

Tarlós István üdvözli azt a csütörtöki Lázár-nyilatkozatot, hogy a kormány készen áll a BKV átvételére, és ha ezt a fővárosi közgyűlés megszavazza, és a miniszterelnök, valamint a gazdasági miniszter is egyetért, akkor szívvel-lélekkel támogatja is, derült ki a főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján. Ebben, mint mondta, a kerületi polgármesterek is egyetértenek vele.

A főpolgármester szerint azonban Lázár nem tudja, mit vállal, mert a miniszter

úgy tűnik, Hódmezővásárhelynek túl nagy, Budapestnek viszont túl kicsi.

A BKV-val ugyanis megkapná a kormány az új járművek megvételének, karbantartásának finanszírozását, a 3-as metró felújítását, ami rengeteg pénzbe kerül. A főváros ugyanakkor nem szándékozik átadni a BKV-val együtt a BKK-t is. Tarlós reméli, ha az átadásra sor kerül, Lázár ugyanannyi forrásból megoldja a BKV problémáját, mint amennyit a főváros kap tőle. 

Ne tartsa a markát, produkáljon valamit

– közölte elvárásait Tarlós István.

A főpolgármester elmondta, hogy konfliktusuk Lázárral nem politikai vagy pártszimpátia alapján alakult ki. A BKV ügye kőkemény, praktikus kérdés, szögezte le. Megtudtuk még, hogy amikor találkoznak személyesen, Tarlós úgy érzi, hogy megjelenéséből bizonyos dolgokra következtet a miniszter, de azt nem mondta ki, hogy mire. Ugyanakkor Tarlóst is megszállja bizonyos fokú hűvösség a miniszter láttán.

Kérdésre Tarlós hozzátette, hogy a nyilatkozatháború ellenére nem lát nagy esélyt arra, hogy a kormány végül valóban átvegye a BKV-t.

5-6 milliárd a budapesti rakpartok átépítésére

Lezárult a tervpályázat a fővárosi rakpartok átépítésére. A beruházást három szakaszra bontják. 1: a Fővám tér és a Kossuth tér közöttire, 2: a Kossuth tér és a Dagály közöttire, 3: a budai részre az I. és II. kerületben. A kivitelezési tervek 2016 tavaszára készülnek el, 2016 végére számítás szerint meglesznek a szükséges építési engedélyek, a kivitelezés pedig 2017-ben elkezdődik.

Tarlós István elmondása szerint 5-6 milliárd (uniós, állami, fővárosi) forintos forrásból finanszírozzák majd a beruházást. Ha a tervezett úszóműveket is meg akarják építeni, akkor viszont ennél több pénzre lesz szükség, aminek a forrása egyelőre még nem látszik.

Repül a Bálna

A Bálna eladásával kapcsolatban a főpolgármester elmondta, hogy még nem tudja, eladják-e. Közölte, hogy tartalékokra a fejlesztések miatt szüksége van a fővárosnak, a Bálna kihasználtságával pedig vannak gondok, ezért nem zárja ki, hogy pályáztatás keretében, a legjobb ajánlattevőnek eladják az épületet.

Tarlós nem akar örömet szerezni az Indexnek

Ezért lesz hivatalosan átadva május végén a fonódó villamos. Mint a főpolgármester közölte, decemberben lesz a műszaki átadás, márciusig elkészül a Clark Ádám tér alatti villamos-aluljáró, májusra pedig a Széll Kálmán tér. De egy átadás lesz, nem akarja megadni az örömet az Indexnek, hogy azon poénkodjon, háromszor adják át a fonódó villamost.

10-12 ezer forintos dugódíj

Mint a főpolgármester kérdésre elmondta, még nem hallott a sajtóban felröppent 10-12 ezer forintos dugódíjról (korábban 5000 forintról volt szó), de nem tartja kizártnak, hogy hallani fog. De ilyen nagyságú dugódíjterv egyelőre nincs. A dugódíj bevezetését tiltó törvénnyel kapcsolatban pedig leszögezte:

Előbb fognak egy döglött lóból kiszorítani egy orrszuszogást, mint hogy kezdeményezzem a dugódíjtörvény eltörlését. 

Tarlós szerint ugyanis akkor az terjedne el, hogy ő akarja a dugódíjat, holott nem.