Másfél évre lezárják a Belváros főutcáját

2015.12.04. 11:58

Várhatóan a jövő héten másfél évre, 2017 nyaráig lezárják a Petőfi Sándor utca tavaly átadott első szakaszát a Ferenciek tere és a Pilvax köz között. Az ok: kezdődik az ikonikus, eredetileg bankszékháznak épült belvárosi palota, a Párizsi udvar (Brudern-ház) teljes felújítása és luxusszállodává alakítása.

terkep

A felújítás ideje alatt a 15-ös és a 115-ös buszok a Kiskörút felé kerülik ki az építkezést, ugyanakkor az átjárhatóság érdekében a Városház és a Párisi utcát megnyitják az átmenő forgalom előtt. A Petőfi Sándor utca a Párisi utca és a Pilvax köz között zsákutca lesz, a Ferenciek tere felől pedig az építési forgalomnak lesz fenntartva. Az állványok alatti díszburkolatot felszedik, az utcait pedig az építkezés után újrarakják.

A belvárosi közlekedést várhatóan tovább nehezíti, hogy a Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft. tájékoztatása szerint várhatóan jövőre indul a Szervita téri iroda- és parkolóház felújítása, a Petőfi Sándor utca forgalmát átmenetileg kiváltó Városház utcában pedig komoly közműfelújítás lesz, így ott addig egyáltalán nem lehet majd parkolni.

A beruházás teljesen kormánykompatibilisnek ígérkezik. Az épület a szomszédos északi Klotild palotát pár éve felújító és a hotelt üzemeltető szír üzletemberek tulajdonában álló cégcsoporté (a Buddha Bar Hotel megnyitásakor Orbán Viktor mondott beszédet). A Párizsi udvar átalakításával a tulajdonosok a Market Zrt.-t bízták meg (a Market már be is webkamerázta az épületet), melyben tavaly novemberben szerzett többségi tulajdonrészt a miniszterelnök barátja, Garancsi István. A Párizsi udvar felújítást a kormány februárban kiemelt beruházássá nyilvánította, így nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni és településképi véleményezési eljárást lefolytatni.