Tarlós kirúgná az NFM BKV-felelősét

2016.01.12. 14:38

Újabb fodrokat vetett a Ki finanszírozza a fővárosi tömegközlekedés agglomerációs járatait? kérdés kapcsán kitört kormány-főváros vita.

Tarlós István főpolgármester lényegében elküldte melegebb éghajlatra az ügyben a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, mondván, hétfői állásfoglalása olyan mértékű tájékozatlanságról tesz tanúbizonyságot, hogy 

ha én lennék a miniszter, akkor azt, aki ezt az állásfoglalást fogalmazta, kirúgnám az állásából.

A szóban forgó közleményben a tárca azt merészelte állítani, hogy a BKK 2022-ig vállalta az agglomerációs busz- és HÉV-közlekedés korábbi színvonalon és hálózaton történő fenntartását. A költségekre a Budapest 21 megállapodásban foglaltak irányadók, a működtetési költségeket tehát a budapesti közlekedés finanszírozási rendszere fedezi.

Az NFM egyébiránt jelezte, hogy nyitott a finanszírozásról szóló tárgyalások lefolytatására, amelyre a nemzeti fejlesztési miniszter a következő kormányülésen kaphat felhatalmazást.

A vita háttere: a főváros idén nem kap elég támogatást a tömegközlekedés működtetésére, saját forrása pedig nincs a 16 milliárd forintos hiány betömésére. Viszont mivel pont ennyibe kerül a Budapest határán túlnyúló járatok finanszírozása, ami mellesleg nem feladata a fővárosnak, ezért Tarlós belengette, hogy az agglomerációs járatokat nem fogja fizetni a főváros.