12 milliárdból újítanák fel Budapestet a vizes vb-re

2016.02.11. 23:08

Nagyon sok pénzről és beruházásról dönthet majd jövő szerdán a Fővárosi Közgyűlés, akkor szavaznak majd ugyanis a 2017-es Budapesti vizes világbajnokság és a 3-as metró felújítása körüli beruházásokról és beszerzésekről. Ha mindenre igennel szavaznak majd a polgármesterek és képviselők, akkor egy nap alatt több mint 27 milliárd forintnyi beruházást szavaznak meg.

A vizes vb-hez kapcsolódóan a testület dönthet

  • A világbajnokság egyik központi helyszínéül szolgáló Margitsziget csatornázásáról és a gerincút felújításáról összesen úgy 3,5 milliárd forint értékben;
  • Akülönböző rendezvényhelyszínek közötti Dráva utcai közlekedési csomópont átépítéséről és a Dráva utca felújításáról, ami mintegy 1,8 milliárd forintba kerülhet;
  • A pesti rakpart Kossuth tér és Dagály fürdő közötti szakaszának felújításáról, amire gyalogos és biciklis utat építenének (ez nagyjából bruttó 6,2 milliárd forintba kerülne, amelyhez bruttó 5,6 milliárd forint kormányzati támogatás várható);
  • kikötőket építéséről a Kossuth Lajos tér, a Batthyány tér és a Dagály uszoda közötti vízi közlekedéshez, bruttó félmilliárd forint kormányzati pénzből.

A közgyűlés arról is szavazhat jövő szerdán, hogy az idei költségvetésből biztosítják a 3-as metró felújítása miatt szükséges 150 darab új, alacsony padlós, csuklós pótlóbusz beszerzésére szükséges 13,37 milliárd forintot. A testület ezzel egyben hatályon kívül is helyezné azt a korábbi döntés, hogy a BKV Zrt. hitelt vehet föl az autóbuszok beszerzésére.

Az előterjesztés szerint úgynevezett PKD konstrukcióban a BKV Zrt. a MABI-BUS Kft.-től járművenként 266 100 euróért (82,75 millió forintért) szerezne be 35 autóbuszt. Az ajánlatban szereplő Modulo M168D hazai innováció, a jármű tervezése magyar mérnöki munkával valósul meg de a BKV-hoz egységenként érkezne meg és a közlekedési társaság szakembereinek kellene összeszerelni a buszokat. A 3-as metróvonal infrastruktúra-rekonstrukciója miatti pótláshoz szükséges többi 115 buszt a készre szerelt járművek beszerzésére megkötendő szerződésből biztosítanák.

Emellett még arról is szavazhatnak, hogy a közgyűlés kötelezettséget vállal-e a 3-as metróvonal infrastruktúra-rekonstrukciójának előkészítéséhez szükséges - 2 milliárd forint biztosítására, és jóváhagyhatja a kiviteli tervek elkészítéséhez kapcsolódó fejlesztési megállapodást és engedélyokiratot.