Így bontják az ikonikus Kontrax irodaházat

2016.02.26. 15:00

Bontják a Kontrax Irodaházat, a kilencvenes évek egyik ikonikus épületét a Hungária körút és az Egressy út sarkán - írja a Blikk. Az Építészfórum szerint a '90-es évek elején egy addig itthon nem látott, szokatlanul magas építészeti minőségként jelent meg. A Kontrax irodaház az évek során használaton kívülivé vált, lepusztult, végül pedig bontásra ítélték.

Az irodatechnikai berendezéseket, faxokat és telefonokat forgalmazó és a sárga oldalak üzleti telefonkönyvet is kiadó cég gyors felemelkedése után jött a csőd 1993-ban.

A cég csődje után még 23 évig húzta, egy időben egy kozmetikai cég logója virított rajta, de üresen állt.

Az irodaház első üteme üveg függönyfalakkal egy olyan építészeti és műszaki minőséget hordozott, ami a tőlünk nyugatra fekvő országokban mint vállalati emblémaként és szimbólum ma is természetes és mindennapos - emlékszik vissza az Építészfórum. A Molnár Péter, Sylvester Ádám és Vajai Tamás által megálmodott épület hosszú éveken keresztül állta és kiállta az idő próbáját, a ház volt mások mellett filmforgatás high-tech helyszíne is, a belsőépítészeti tervek a nagy hírű chicagói SOM irodában készültek.

Az elmúlt években a korát évekkel megelőző épület az enyészeté lett, a környék hajléktalanjainak szállása lett, és kifosztották.