Eldőlt: 1500 fát vágnak ki a Római-parton

2016.04.16. 12:21 Módosítva: 2016.04.16. 12:23

Nagyobb fokozatra kapcsol a római-parti mobilgát-beruházás, ami miatt ezernél is több fát vágnak ki - írja a Népszabadság. A lapnak Tarlós István főpolgármester kijelentette:

Ami most ott van, az bizonyosan nem lesz ott a védmű kialakítása után.

A főpolgármester szerint ugyanis a Római-part 

jelenleg elhanyagolt, szemetes és egyáltalán nem szolgálja a pihenést. Különösen szombat-vasárnap hajnalonként nyújt lehangoló látványt a part.

A Népszabadság szerint a főváros még ebben a hónapban megtárgyalja a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal kötendő támogatási szerződést. A kiemelt állami beruházás 10 milliárdos tételként szerepel az uniós projektlistán. Tarlós szerint ez az összeg elég is lesz, de ha mégsem, akkor a 90 milliárdos EIB-hitelkeretből, illetve a Főgáz-részvények eladásából maradt 30 milliárdból egészítenék ki. A 10 milliárdba a partfal védelme mellett új közterek kialakítása, kerékpárút, nyilvános illemhelyek és a parkosítás fér bele. A drágább mobilgát-szerkezet láthatatlan lesz a száraz napokban, mivel nemcsak a támfalakat, hanem az oszlopokat is kiveszik, és alsó pereme sem lesz a gátnak.

A tervezői szerződést tavaly decemberben írta alá a fővárosi önkormányzat a tendereredményt megtámadó Keviterv Akva Kft.-vel és az Utiber konzorciummal. A konzorciumnak júniusra kell elkészítenie az engedélyes terveket. A végleges nyomvonalra a jövő héten tesznek javaslatot a tervezők, de Tarlós hangsúlyozta: a nyomvonalat nem ő jelöli ki, hanem az MTA, a BME és a vízügyi főhatóság javaslatára a tervezők. A kerítéseknél vitt nyomvonal azonban nehezen meghatározható a rendezetlen telekhatárok miatt.

Miért tűnik el a Római-part?

Idén ősszel mégis elstartol a mobilgát építése

Az ütemterv szerint jövő augusztusra végeznek a munka negyedével, egy év múlva a 75 százalékával. A teljes műszaki átadás tervezett időpontja 2019 januárja. A Római-part lezárása a kivitelezőtől függ majd. Tarlós szerint

  • ehhez 1500 fát kell majd kivágni a parton,
  • cserébe megvédhetnek 70 hektárt, beleértve 53 ezer ember vagyonvédelmét, bár nem tudni még, kártalanítja-e valaki a parton lévő vendéglátó-ipari egységek tulajdonosait.
Mobilgát a Rómain a 2013-as árvíz idején
Mobilgát a Rómain a 2013-as árvíz idején
Fotó: Spirk József

Korábban azonban az Indexen többször is megírtuk, hogy a civileknek nem tetszik Tarlósék terve,

mert az csak műszaki vonatkozásokra koncentrál, és nem foglalkozik a zöldterület megtartásával, rehabilitációjával,

és a védmű jobb helyen lenne a kerítések tövében vagy a Nánási–Királyok útján. A fakivágás különösen érzékeny pont volt a korábbi években: 2014-ben már többször is elnapolták a fakivágást, majd környezettanulmányokkal alátámasztott, hosszadalmas kötélhúzás kezdődött Tarlós és a civilek között.