Demonstrálók a fővárosi közgyűlés ülésén

2016.04.27. 09:39

A Párbeszéd Magyarországért III. kerületi szervezetének tüntetésével indult a fővárosi közgyűlés szerdai ülése.

Mint Béres András, a PM helyi vezetője elmondta, a Római-parti gát építése miatt 1500 fát kell majd kivágni, ez ellen tiltakoznak. Hozzátette, hogy a védmű építését nem tudják elképzelni ilyen mennyiségű fa kivágásával.

A demonstrálók kivonulása után Tarlós István főpolgármester elégedettségének adott hangot, hogy a performansz után végre megkezdhetik az ülést.

Döntött a közgyűlés arról, hogy augusztusig kiszervezik külön cégbe a HÉV-eket a BKV-ból, hogy az államnak majd könnyebben átadhassák az üzemágazatot. Jelenleg a BKV HÉV ágazata 5 vonalon, 100 kilométeres vonalhosszon szállít évente 79 millió utast, 98 villamos motorvonattal. A járművek átlagéletkora 39 év, a legidősebb darabok már 50 évesek. 

Megvan a pénz a 3-as metró felújítására

Döntés született a 3-as metró infrastruktúra felújítás megkezdéséről is. Ellenzéki képviselők azt kifogásolták, hogy nem lesz teljes körű a felújított metró akadálymentesítése, azaz nem minden állomáson lesz lift.

Mint korábban beszámoltunk róla, az előterjesztés előzménye az volt, hogy aláírták a kormány támogatói döntését a 3-as metróvonal felújításához, így elindítható a kiviteli tender. Tarlós István szerint a felújításhoz meglesz minden forrás, a kormány biztosítani fogja a jelek szerint, ami esetleg hiányzik az európai uniós források közül. A főpolgármester szerint november-december táján megkezdődhet a kivitelezés.

Római-parti gát: fakivágás nélkül nem megy

10 milliárd forint uniós támogatást ítélt oda a kormány a fővárosnak a csillaghegyi öblözet védelmére, azaz a Római-parti gátra és mobilgátra, ezért a közgyűlésnek döntenie kellett a támogatási szerződés aláírásáról.

A döntést megelőző vitában a nagymértékű fakivágást kifogásolták ellenzéki képviselők (előzetesen 1500 fa kivágását jelentették be), amire Tarlós István kijelentette: a védmű megépítése fakivágás nélkül nem valósítható meg, de még el kell dönteni, hol és melyiket fogják kivágni. Hozzátette, hogy a Római-parton kifüggesztik majd a látványterveket.

Bús Balázs óbudai polgármester hozzászólásában elmondta, hogy a csillaghegyi öblözet árvízvédelme jelenleg jelenleg nincs megoldva. A tervezett védmű 10 méteres védőtávolsága miatt valóban sok fát kell kivágni, de el kell dönteni, az emberi élet védelme fontosabb, vagy a fák.

Cikkünk folyamatosan frissül.