Az ombudsman is aggódik az Orczy-park fáiért

2016.06.07. 14:57

A jövő nemzedékek szószólója aggodalommal értesült arról, hogy az ígéretesen induló szakmai-társadalmi párbeszéd ellenére, annak eredményeit meg sem várva váratlanul és egyoldalúan ismét megkezdődtek a fakivágások az Orczy-kert területén, áll Szabó Marcel közleményében.

Történt ez annak ellenére, hogy a tervezett fakivágások által érintett - nemzetgazdasági szempontból kiemelt - beruházás megrendelője, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) főtitkára korábban tárgyalási szándékáról biztosította a tiltakozókat. Ezt a szándékot hitelesíteni látszott, hogy meghirdettek egy lakossági közmeghallgatást is, ami a beruházás több éves története során valódi áttörésnek minősíthető. 

A fakivágások ráadásul éppen a védett madarak fészkelési idejének csúcspontján történtek, ami még az elkerülhetetlen kivágásokra is a lehető legelőnytelenebb időszak. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület éppen a közelmúltban, és konkrétan az Orczy-kertre is utalva hívta fel nyomatékosan a beruházók és a közvélemény figyelmét arra, hogy a késő tavaszi hetekben végzett fakivágásoknak számos védett madár esett áldozatául. 

A szószóló minden érintett felet, az NKE fenntarthatósági kabinetjét pedig külön is felkéri, használják ki az előttünk álló napokat olyan megnyugtató szakmai megoldás kidolgozására, amely minimalizálja a jövőt szolgáló beruházásokkal járó természeti veszteségeket.