Odébb állt Pápa téri fák: köszönik az érdeklődést

2016.07.02. 07:32

A fővárosi önkormányzat beruház egy faátültető gépre, ami 38 cm átmérőig 93%-os hatékonysággal ülteti át a fákat, nyilatkozta a napokban Tarlós István főpolgármester. Mivel ilyen gépet egyszer már használt a főváros, méghozzá 9 éve a 4-es metró János Pál pápa téri állomásának építésekor, felkerekedtünk megnézni, hogy bírták a költöztetést.

Az átültetésre akkor egy speciális német gépjárműt bérelt a DBR Metróigazgatóság, információink szerint egy napra, több millió forintért. A tér sarkában levő építési területen 12 darab, közepes méretű fa került veszélybe, ezeket kellett a tér mintegy száz méterrel arrébb levő sarkába áthelyezni.

Mint a Főkerttől megtudtuk, a fák hosszas előkezelést kaptak (például több vizet locsoltak rájuk, visszavágták a koronájukat). Az átültetés nagy sajtócsinnadrattával történt, kint volt az eseményen az összes újság, híradó. A fákat átültetés után komoly tartószerkezettel támasztották meg, törzsüket jutaszövettel tekerték be, hogy ne érje a napfény, és folyamatosan locsolták.

A fák a Főkert tájékoztatása szerint mind teljes egészségben átvészelték a költözést, bár egy kicsit megérezték a mozgatást. Most is ott állnak a tér keleti sarkában, szemlátomást élnek és virulnak. Életkoruk 30-35 év. Ahogy egy főkertes szakember visszaemlékezett, a fák nyolc éve is a súlyhatáron voltak, épp, hogy elbírta némelyiket a faátültető gépkocsi.

Mint egy átültetéssel foglalkozó cég honlapjáról kiderül, egy fa átültetésének felső korlátját a 30-35 cm-es törzsátmérő jelenti. Egy koros fa össztömege akár a 8-10 tonnát is elérheti. Ha tehát a főváros tényleg rászánja magát egy faátültető gép vásárlására, akkor naponta fák tucatjait menthetné meg olyan beruházásoknál, mint a Római-parti gát építése vagy a Liget projekt.

A János Pál pápa téri átültetést Opitz gépekkel végezték. A heidecki székhelyű Opitz GmbH & Co. számos hasonló faáttelepítést végzett Európa országaiban, fennállásuk körülbelül egymillió fát ültettek át. A kézi faátültetés régóta ismert, Magyarországon az 1930-as évek végén a Király Lajos főkertész vezette kertészeti csapat kifejezetten sok ilyen műveletet hajtott végre sikeresen, írja a Fővárosi Állatkert honlapja.