A Liget-projekt lebonyolítója felcsapott természetvédőnek

2016.07.14. 06:31

Egyetlen egészséges fát sem vágnak ki a jövőben a Liget Budapest Projekt építkezései miatt a Városliget területén, az érintett fákat át fogják ültetni – nyilatkozta a Városliget Zrt. műszaki igazgatója a Lokálnak. Sághi Attila szerint a Liget-projekt a Városliget több mint 7000 fája közül 150-200-at érint. Mivel ezek szerinte javarészt sem nem öreg, sem nem értékes fák, úgy tervezték, hogy kivágják őket. De a tiltakozások hatására úgy döntöttek, hogy mostantól a problémás helyen álló egészséges fák mindegyikét átültetik a Ligeten belül.

Sághi szerint ha a tüntetések mögött valóban a fakivágások elleni tiltakozás állt, akkor „a tiltakozók győztek: úgy lett, ahogy akarták”. Mint mondta, emögött nincs szakmai érv, sokkal többe kerül, és sokkal több idő is”, de ha erre van igény, hajlandóak ennek megfelelni.

A vita szerinte „parttalan, mert a Városliget mindenképpen jól jár: a Liget-projekttel a teljes értékű zöldfelület 57,1 százalékról 61-re nő, míg a zöldfelület 60-ról 65 százalékra”. Teljes értékű zöldfelületnek az minősül, amikor a talaj és a kőzetréteg között nincs mesterséges építmény.

Sághi a biztonsági emberek szerepéről úgy fogalmazott, hogy  a projekttől idegennek és szükségtelennek  tartják ezt a fokú őrzést, de  a tiltakozás minősége ezt kívánta meg . Szavai szerint voltak hibák, de az őrző-védők  alapvetően nem jártak el jogszerűtlenül . Közölte azt is: a biztonsági őrök tömeges jelenléte a napokban megszűnik.