Csúszik a 3-as metró felújítása

2016.08.25. 15:37 Módosítva: 2016.08.25. 20:05

Várhatóan szeptember végén, október elején kötnek majd szerződést a 3-as metróvonal felújítása miatt szükséges járműpótlásra - derült ki a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztésből. A Budapesti Közlekedési Központ július 12-én indította el a 3-as metró felújításának idejére szükséges pótlóbuszok megrendelésére irányuló közbeszerzési eljárást a részvételi felhívás elküldésével - írja az MTI. 

A részvételi jelentkezések bírálatát a BKK elvégezte, az érvényes jelentkezést benyújtóknak megküldte az ajánlattételi felhívást és az egyéb szükséges dokumentumokat, ezzel megindította a közbeszerzési eljárás ajánlattételi szakaszát.

A szerződés megkötésének várható időpontja szeptember vége, október eleje, az esetleges vitarendezéssel, jogorvoslati eljárással nem számolva.

Ahhoz, hogy a nyertes szolgáltató mihamarabb megkezdhesse majd a szükséges előkészületeket, nélkülözhetetlen a BKK részére egy olyan, a szükséges forrásokat biztosító fővárosi rendelkezés, amivel, a kormányzati elvárásoknak megfelelően, a nyertes ajánlattevővel a szerződés megköthető.

A döntés hiányában a járműpótlásról szóló kormányhatározatban foglalt feladat végrehajtása mind a BKK, mind a nyertes szolgáltató részéről késedelmet szenvedhet, "a szükséges autóbuszgyártás megkezdésének időbeli csúszását", a 3-as metróvonal felújítási munkálatai elindulásának "további késlekedését okozhatja" - jelezték a javaslatban.

A 3-as metró pótlásáról szóló kormányhatározat szerint a kormány költségvetési támogatást nyújt a fővárosi önkormányzatnak a 150 metrópótló busz szolgáltatása megrendelésével járó esetleges többletköltségek fedezetéül.

Lázár: Nincs köze a kormánynak a késéshez

Lázár János a mai kormányinfón ezt mondta: "Kizárt dolognak tartom, hogy idén elkezdődjön a 3-as metró felújítása." A miniszter szerint a csúszáshoz semmi köze a kormánynak, ugyanis a főváros feladata lenne, hogy kiírja a közbeszerzési pályázatokat, ezeket viszont nem tették meg. Lázár megerősítette, hogy továbbra is támogatják Budapestet a metró felújításában. "Ha most kiírnák a pályázatokat, akkor leghamarabb jövő tavasszal kezdődhetnének meg a felújítások" - mondta a miniszter.

Tarlós: Van köze a kormánynak a késéshez

Tarlós István a Hír TV-ben csütörtök este reagált Lázár szavaira, és azt mondta, a kormány kapcsolattartója a felelős: ő az, aki nem képes lezárni az egyeztetést, emiatt áll a folyamat, holott ennek komoly politikai kockázatai vannak. Nincs tehát szó arról, hogy a főváros hibájából állna a közbeszerzés - mondta.