Átrajzolná Budapest határait Óbuda fideszes polgármestere

2016.09.24. 08:07

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer fideszes polgármestere nem mondott le arról az felvetéséről, hogy módosítani kellene Budapest határait, derül ki a Magyar Hírlap szombati számából.

A lapnak adott interjúban a politikus azt mondta, a főváros külső kerületeivel határos települések szinte rátelepültek Budapest infrastruktúrájára, a külső kerületek pedig lényegében járási központokként működnek az agglomeráció számára.

Bús az interjúban nem mondja el, hogy mik a pontos elképzelései, viszont ezt az ötletet már februárban is felvetette. Akkor azt mondta, a kerület szélein több olyan lakónegyed is kialakult az elmúlt években, amely sokkal inkább kapcsolódik a fővároshoz, mint ahhoz az agglomerációs településhez, amely az egykori külterületet belterületbe vonta, lehetővé téve a beépítését. Ez, valamint az interjúkérdés megfogalmazása, ami a városhatár kiterjesztésére kérdez rá, egyértelműen azt jelenti, hogy nagyobb Budapestet akar a kerületvezető.

Az új negyedekben élők zöme a kerület infrastruktúráját használják, beleértve az utakat, oktatási, egészségügyi és szociális intézményeket, miközben ezek működtetéséhez az agglomerációs települések egyetlen fillérrel sem járulnak hozzá, mondta februárban Bús Balázs.

A közigazgatási határok módosításához parlamenti döntésre van szükség, és helyi népszavazás is indokolt lehet - tette hozzá a mostani interjúban.

Emlékeztetett arra is, hogy az eddigi utolsó határrendezés az ötvenes években történt, akkor csatolták például Békásmegyert és Csillaghegyet Óbudához.