Hipp-hopp kivágtak 28 Dráva utcai akácfát

2016.10.13. 15:50

A budapesti Dráva utcai fakivágást a helyi lakosok vették észre. A vastag akácfákat először csak lombtalanították. Mint a helyiek által megkérdezett munkások mondták, 

nem vágják ki őket, ellenkezőleg, frissítik, és tavaszra kihajtanak szépen.

Másnapra megdöbbenten konstatálták a helyiek, hogy az összes fát kivágták. Kérdésre a munkások csak annyit mondtak,

nem tehetnek róla, ez van kiadva. Azt kellett mondani. Ma meg, ha kérdezik, azt, hogy ültetnek helyükre újakat.

Megkerestük a XIII. kerületi önkormányzatot, hogy tulajdonképpen miért kellett kivágni ezeket a fákat, ahol elmondták, hogy a Dráva utca felújításának megrendelője a fővárosi önkormányzat. A főváros 28 darab fa kivágására kért engedélyt, ennek pótlására 28 darab fa helyben történő ültetésére kötelezte a kerület. 

Közölték még, hogy a kérelemhez benyújtott tervdokumentáció alapján az érintett közterületeken 77 darab fát ültetnek el, ezzel a Dráva utca északi oldalán lévő, jelenleg üres fahelyeket is beültetik.

14712945 1316581468354162 6799872360081791934 o
Fotó: Facebook

Arra a kérdésre, hogy miért kellett kivágni a fákat, nem kaptunk választ, ezért feltettük azt a fővárosnak is. A választ várjuk onnan is.

Három dolgot azonban le kell szögezni.

Pro: a 77 facsemete sokáig nem fogja pótolni a 28 lombos fát.

Kontra: a kivágott fák akácok voltak, amiről még Kövér László házelnök is azt mondta (2002-ben): „Az akácfa a magyar tájtól, a Kárpát-medencétől idegen, rendkívül kártékony és agresszív növény, amelynek elterjedése kipusztulással fenyegeti őshonos erdeinket.”

Prokontra: akár jól tették, hogy kivágták a fákat, akár rosszul, az biztos, hogy katasztrofálisan kommunikálták, pedig tudható, hogy a főváros sűrűn lakott részein a fakivágás hiperérzékeny téma.