Keddtől megint felújítják a Széll Kálmán teret, új fákat ültetnek

2016.11.07. 16:07

Kedden megkezdik a Széll Kálmán téri kiszáradt fák cseréjét. A BKK közleménye szerint ezúttal más fafajtákkal kísérleteznek az alig egy év alatt elpusztult fák helyett.

A kivitelező konzorcium november 8-tól kezd neki a munkáknak. „A facsere során a korábbi hárs és juhar fajták helyett egyebek mellett kocsányos tölgy, éger és platán fajtákat telepítenek garanciális munkák keretében.”

Nemcsak az új fajtáktól várják a környezetbarát kép megtartását, hanem a talajvízszint helyi csökkentése érdekében a fák környezetében vízelvezető rendszert is kiépítenek.

A BKK azt írja, hogy a kivitelező törekedni fog arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja a tér forgalmát, a munkálatok kb. öt hétig tartanak majd, eközben felbontják a burkolatot, majd visszaépítik azt.

A BKK közleményében arra is emlékeztet, hogy a tér teljes felújításánál „kiemelt szempont volt, hogy a téren minél több fa legyen. A Margit körúton például új fasort, a teljes fejlesztés során pedig több mint 180 darab fát ültettek. A fákkal kapcsolatban további fontos szempont volt, hogy azok a lehető legrövidebb időn belül árnyékot adjanak, ezért a tervezők háromszor iskolázott fák mellett döntöttek. Fontos tudni, hogy minél idősebb fákat telepítenek, azok annál nehezebben viselik el a megváltozott környezetet, különösen egy nagy forgalmú városi helyszínen.”

Az elmúlt évben a frissen telepített 180 darab fa közül számos kiszáradt, bár a BKK szerint „ültetésük nagy körültekintéssel történt. Automata öntözőrendszert is telepítettek a fákhoz, amely az időjárási körülményeknek megfelelően működött. A fák elhalása főképp a tér belső részein fordult elő.”

Az is kiderült, miért pusztultak el a fák: ahogy azt sejteni lehetett, a talaj vízáteresztő képességével volt a baj. Annak ellenére, hogy a tér teljes felújítása során nagy mennyiségű talajvizet nem észleltek, a területen folyamatos rétegvízáramlás van, ami lassan feltöltötte a fák számára kialakított ültetőgödröket és pangó víz alakult ki. A pangó talajvíz miatt a fák gyökere elrohadt, így a növények nem tudtak tápanyaghoz jutni, ezért elhaltak. Mindezek miatt a fák cseréjével párhuzamosan a rétegvizek elvezetése érdekében a fák környezetében a vizsgálat során tapasztaltak alapján vízelvezető rendszer épül ki.