Ismerkedjen meg a villamosok és metrók angol hangjával!

2016.12.04. 12:26 Módosítva: 2016.12.04. 13:36

Ha utazott már Budapesten, akár csak a 4-6-os villamossal, akkor biztosan hallotta Rachel Appleby hangját: ő mondta fel ugyanis angolul a megállók neveit. De ő az, aki a 2-es és 4-es metrón is bemondja angolul, milyen megálló következik. A Kossuth Rádió most interjút készített az Észak-Angliában született, de már jó pár éve Magyarországon élő nővel.

Kiderült, Rachel az ELTE angol szakán tanít, és egy egyetemi kollégája mondta neki, hogy a BKK egy női hangot keres brit kiejtéssel, akcentus nélkül, ő pedig szívesen belement. A Hirado.hu oldalán található cikkbe beágyazott rövid interjún bár hallatszik, hogy sok vágásra volt szükség, de azért az is, hogy Rachel egész jól beszél magyarul. És már csak azért is érdemes meghallgatni, mert szokatlan az ismert hangot hallani magyarul, ráadásul egészen másról beszélve, mint amit a metrón-villamoson megszoktunk tőle.

rachel portrait cropped
Fotó: britishcouncil.hu

Az interjúban elmondja, hogy a metrómegállók nevei közül a II. János Pál pápa megálló megjegyzése azért volt nehéz számára, mert a nevek sorrendje neki nem így természetes. A Puskás Ferenc Stadiont pedig egyszerűen csak nehéz kiejteni.

Szerinte, ha valaki telefonon beszél valakivel, akkor a másik hangján lehet hallani, hogy mosolyog, ezért, amikor az elköszönést a Goodbye-t vették fel a villamos és a metró vonal végére, akkor egy pillanatra megállt, és odafigyelt, hogy mosolyogva mondja fel az elköszönést.

Kollégái, tanítványa rendszeresen mondják neki, hogy jó volt hallani ma is a metrón/villamoson, sőt volt diák, aki azt mondta, már csak azért sem tudja elfelejteni a házi feladatot, mert szinte az egész útján hallja a tanárnő hangját.

Az is kiderült, hogy körülbelül három hetente kell mennie a stúdióba, hogy valami kiegészítést, apró újdonságot felvegyenek, akár egy javítás miatt, akár a Sziget fesztivál miatt.

Rachel szerint a budapesti metró jobb, mint a londoni, egyrészt Londonban nem beszélgetnek az emberek a metrón, másrészt ott nincs azonnal pótlóbusz, ha leáll a metró. Kiderül a beszélgetésben róla az is, hogy csellózott, zongorázott és egy zenekiadó marketingosztályán dolgozott korábban. A magyarországi zenei életet imádja.