Titokzatos forrás tört fel a Gellért téri metróperonon

2016.12.06. 12:57

A Gellért téri metrómegállóban, a kelenföldi irány peronján a második oszlopnál múlt hét óta körbe van kerítve egy pocsolya szalagkorláttal. A pocsolya inkább egy kis föld alatti forrás, elvégre múlt hét óta nem sikerült feltörölni...

- írta lapunknak Melinda.

Mint hozzátette, kéretlenül is rengeteg kép fut arról a fejében, hogy „mi minden következhet abból, hogy szivárog a víz, miközben sok emeletnyire van a föld alatt, két elektromos izékkel telerakott alagútpár mellett, amik átfutnak a fél város alatt, benne árammal működő szerelvények, azokban ötpercenként újabb metrókocsi, tele emberekkel... És abban a konkrét megállóban mellesleg egy rohadt nagy folyó alatt is”.

Mivel a forrást lapunk is nyugtalanítónak találta, megkérdeztük a DBR Metró Projektigazgatóságot, honnan ered, mi lesz vele? Esetleg valami nagyobb háttérvizsgálatot igényel-e, tekintettel a környéki hőforrásokra?

A projektigazgatóság válasza szerint a szivárgásnak nincs köze a hőforrásokhoz. A probléma az alagutakat és a Szent Gellért téri állomást is építő Bamco Kkt. (Vinci - Strabag - Hídépítő) szigetelési hibájára vezethető vissza. Arra nem kaptunk választ, hogy a víz honnan jön, ha nem a hőforrásokból. Valószínűleg a Duna vize vagy a talajvíz szivárog be az állomásra ezek szerint.

A garanciális időszak alatt az üzemeltető BKV Zrt. többször is jelezte a problémát a kivitelezőnek, kérve a megszüntetését. Mivel a jogszabály által biztosított szavatossági időszak még tart, többször is felszólították a kivitelezőt a hiba kijavítására.

Ám a Bamco tojt rá.

Ezért a BKV várhatóan mással javíttatja ki a hibát, a költséget meg behajtja a Bamcón.