Tarlós: Nincs generális metróügy

2016.12.07. 10:13
Az ellenzék vizsgálóbizottságot követelt az elmúlt napok metrós problémái miatt, a többség leszavazta az indítványt a fővárosi közgyűlés ülésén, mondván, nincs generális metróügy.

A fővárosi közgyűlés szerdai ülése ellenzéki felvetésekkel indult: a jobbikos Tokody Marcell és a szocialista Horváth Csaba is azt követelte, hogy vizsgálják ki az elmúlt napok metróbaleseteinek okait, álljon fel vizsgálóbizottság.

Tarlós István főpolgármester az ülésen közölte: nem generális metróügy van, hanem három különböző metró, három különböző problémával, és abból csak egy a súlyos, a 2-es vonalon történt baleset. Hozzátette: a 4-esen egy papírfecni gyulladt meg, az okozta az eseményt, ami miatt le kellett szállítani az utasokat. A 3-as metró felújításával kapcsolatban pedig nem tud a főváros tovább lépni.

A kassza kulcsa nem nálunk van

– utalt a főpolgármester arra, hogy a kormány miatt többször halasztani kellett a metrópótló buszok beszerzését, és a felújítás finanszírozása is bizonytalan.

A 2-es metrón történt balesetről Tarlós annyit mondott: egy ember volt, aki azt mondta, várjuk meg a vizsgálat végét, az pedig ő maga volt, és most is ezt mondja. A három metróban történteket összemosni a főpolgármester szerint alamuszi, tisztességtelen dolog.

Az új Közbeszerzési Kft.: leálltak az eljárások

A fővárosi önkormányzat idén létrehozott egy céget az összes fővárosi közbeszerzés intézésére, amitől azt várták, hogy egyszerűsödnek és felgyorsulnak a folyamatok. Ezzel szemben a cégről szóló előterjesztés tárgyalásán az hangzott el, hogy a Közbeszerzési Kft nem intézi, hanem inkább bonyolítja (a szó szoros értelmében) a közbeszerzéseket, áll minden eljárás, ami eddig legalább valamennyire ment.

A felvetéssel kapcsolatban maga a főpolgármester is azt mondta, hogy ezt nem tudja cáfolni. A közgyűlés ezért jövő év közepéig adott határidőt a cégnek, hogy javítson a hatékonyságán. A kft azzal került többször is a sajtó érdeklődésének a középpontjába, hogy a feltételezések szerint fideszes érdekcsoportok tették volna rá a cégen keresztül a kezüket a zsíros fővárosi megrendelésekre. Miután kiderült, hogy a ügyeit a Habony Árpád és Rogán Antal köréhez tartozó Kosik Ügyvédi Iroda intézi, Tarlós felbontatta velük a szerződést.

A képviselők egyhangúan módosították a helyi iparűzési adóról szóló rendeletet is: a háziorvosok, védőnő vállalkozók mentesülnek a fizetés alól.