Szmogriadót rendeltek el Budapesten

2017.01.22. 06:35 Módosítva: 2017.01.22. 10:40

Elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát a budapesti főpolgármester. Hétfő hajnali 6-tól tilos olyan gépjárművel közlekedni a fővárosban, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

A főváros közleménye szerint a korlátozás minden nap 6 órától 22 óráig tart, de nem terjed ki bizonyos területekre. Ezekre:

  • az M0-as Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszai,
  • Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Szépjuhászné útja-Budakeszi út-Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa-Nagykovácsi út-Nagyrét utca-Máriaremetei út-Hidegkúti út-Budapest közigazgatási határa (Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében).
A budapesti szmoghelyzet január 22-én hajnalban
A budapesti szmoghelyzet január 22-én hajnalban

A korlátozás betartását a rendőrség ellenőrzi, és annak megszegőivel szemben 150 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

A szmogriadó nem lép életbe, ha a vasárnapi mérési eredmények azt mutatják, hogy javul a budapesti levegőminőség. Ez azonban csak a vasárnapi mérési eredmények hétfő hajnali értékelése alapján fog kiderülni, akkor is figyelembe véve az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) friss előrejelzéseit – áll a főváros közleményében.

Az éjjeli előrejelzése szerint vasárnap nem valószínű a levegő minőségének kedvező változása. Keddtől némi javulás várható ugyan, a hét közepén pedig tovább csökkenhet a levegő szennyezettsége, de a hét második felében megint nagyon magas szennyezőanyag-koncentrációk várhatók.

Ön is látta? Van fotója, vagy videója?
Küldje el nekünk!

A szmoghelyzet romlásának elkerülése érdekében a főpolgármester egyúttal arra kérte a lakosságot, hogy mérsékeljék, vagy lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést, mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, a szolgáltató és termelő üzemeket pedig arra, hogy csökkentsék porkibocsátásukat.

A BKK vasárnap este közölte, hogy tartalékjárműveket biztosítanak a szmogriadó idején várhatóan megnövő utasforgalom zavartalan ellátásának érdekében. Ez érinti a buszt, a trolit, a metrót és a villamost is. A járműveket megrendelték a BKV-tól, a közlemény szerint ha szükség lesz rá, sofőrök is rendelkezésre állnak majd. Ha tényleg a szokásosnál több lesz az utas, beállítják majd a tartalékjárműveket, ígérik.

Miskolcon is túllépte a szálló por koncentrációja a riasztási küszöbértéket, ezért vasárnap reggeltől elrendelték a szmogriadót. Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) térképén  vasárnap Budapest, Tököl, Dorog, Vác, Esztergom, Győr, Sopron, Szeged, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Oszlár, Miskolc, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Eger és Salgótarján szerepelt a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel. Emellett Mosonmagyaróvár, Szentgotthárd, Várpalota, Pécs levegőjét egészségtelennek minősítették.