A szmog miatt csak az autók 28 százalékát tiltották ki

DMOHA20170124005
2017.01.26. 06:57 Módosítva: 2017.01.26. 11:32

Továbbra is indokolt a magas légszennyezettség miatti riasztási fokozat és az ahhoz tartozó közlekedési korlátozások fenntartása a fővárosban, közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökre virradóra. A Belügyminisztérium adatai szerint az autók 28 százaléka, közel 170 ezer autó nem közlekedhet Budapest útjain. Veszélyes a levegő Szolnokon, Nyíregyházán, Miskolcon, Putnokon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren is.

A forgalom jelentős csökkenés mellett kis mértékben javult a budapesti levegő minősége, de a riasztási fokozatot még nem lehet megszüntetni, közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

Kattintson az eredeti interaktív térképért!
Kattintson az eredeti interaktív térképért!
Grafika: ANTSZ
  • Szerdán a 10 mérőpontból egy helyen, Csepel-Királyerdőben haladta meg a riasztási küszöbértéket a szálló por 24 órára számított átlagos koncentrációja.
  • Három helyen, a Széna téren, Kőbányán és a XV. kerületi Kőrakás parkban a szmogriadó alacsonyabb, tájékoztatási fokozata feletti szint alakult ki.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) térképe szerint az ország nyugati felében érdemben csökkent a légszennyezettség: ott maximum kifogásolt a levegő minősége. A legfrissebb mérési eredmények alapján csütörtökön Mosonmagyaróvár, Sopron, Szombathely, Veszprém, Várpalota, Székesfehérvár, Pécs, valamint az ország keleti felében Hernádszurdok már az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel szerepelt a térképen. 

Hat településen továbbra is veszélyes a levegő: Szolnokon, Nyíregyházán, Miskolcon, Putnokon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren. Szintén hat település - Budapest, Szeged, Debrecen, Oszlár, Vác és Salgótarján - levegőjét csütörtökön is egészségtelennek minősítette az OKK.

Bár az Országos Meteorológiai Szolgálat éjjeli előrejelzése szerint csütörtökön napközben az egészségügyi határérték környékére csökkenhet a szálló por koncentráció, estétől újra romlás várható a levegőminőségben. A legfrissebb számítások szerint jövő hét kedden érkezhet egy erősebb front, csapadékkal és széllel, ami hosszabb időre véget vethet a szmogos időszaknak.

Továbbra is tilos Budapesten olyan járművel közlekedni reggel 6 és este 10 óra között, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód nullától (00) négyesig (04) terjed, vagy egyáltalán nem tartalmaz kódot. Az intézkedés nem vonatkozik az M0-s elkerülő út fővároson áthaladó szakaszaira, továbbá a Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak közlekedését biztosító utakra.

A Belügyminisztérium nyilvántartása szerint Budapesten 612 870 autó van forgalomban. A szmogriadó miatt elrendelt közlekedési korlátozásban, 169 170 gépkocsi érintett, azaz az autók 28 százaléka nem járhat. Magyarországon 3 322 479 autó van forgalomban, ebből 1 222 913-nak van olyan a környezetvédelmi besorolása, hogy nem közlekedhet szmogriadó esetén.

A gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, a korlátozást megsértőkkel szemben legfeljebb 150 ezer forintos szabálysértési bírság szabható ki.