Tarlós: Hétmilliárdba kerül a béremelés a BKV-nál

2017.04.25. 21:21

Tarlós István szerint a héten megszülethet a BKV-nál a bérmegállapodás. A főpolgármester kedden, az Inforádió Aréna című műsorában elmondta, az ehhez a szükséges, megközelítőleg hétmilliárd forintos forrást a fővárosi önkormányzat és a közlekedési társaság nagyjából fele-fele arányban biztosítja.

Bízik benne, hogy a megegyezést tető alá tudják hozni a két nagy szakszervezettel. Valószínűleg a jövő héten találkozik Orbán Viktorral és itt szó lesz a közszolgálati béremelésről, a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) tulajdonviszonyairól, valamint a közterület-felügyelet általános szerepéről is.

  • Igazságtalannak, méltánytalannak, elfogadhatatlannak tartja, hogy a direkt állami szektorban dolgozók megkapták állami forrásból a béremelést, míg a szűkített forrásokkal rendelkező önkormányzati cégek dolgozói, a köztisztviselők és közalkalmazottak nem, illetve csak olyan mértékben mint, ahogy ezt az önkormányzatok biztosítani tudták. Nem jó az, ha vannak "első számú és második számú" köztisztviselők és közalkalmazottak.
  • Az FCSM 25 százaléka még mindig "idegen kézben van".
  • A 3-as metróvonal felújításáról azt mondta, hogy ha a kiviteli tervekre "kezelhető" ajánlatok érkeznek be, akkor a nyár közepén elkezdődhet az infrastruktúra felújítása is.
  • A fővárosi kórházak helyzetéről is kérdezték. Azt mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárral és Cserháti Péterrel, az Egészséges Budapest Program miniszteri biztosával a napokban egyeztettek, és támogatja a koncepciójukat. Eszerint négy vagy öt bázishelyszínről van szó, nem egy szuperkórházról, és ennek alapján újítanának fel és fejlesztenének kórházakat. Ez egy 2018 és 2025 között lebonyolítandó program lesz.
  • Szerinte a budapesti kétszintű közigazgatási struktúra a mostani jogszabályi környezetben és feladatmegosztás mellett nem működik hatékonyan. "Ebben a jogszabályi környezetben, ilyen finanszírozás és ilyen közigazgatási struktúra mellett nem lehet ebből a városból a legjobbat és a legtöbbet kihozni" – mondta. Ezért is célzott korábban arra, hogy teljes változatlanság mellett nehezen tudja elképzelni, hogy motiválva legyen 2019 után "bármilyen folytatásban".
  • Az sem normális szerinte, hogy 2014 és 2020 között az európai uniós támogatások körülbelül 3 százalékát kapja meg a főváros, továbbá nem egy elfogadható logikai megközelítés, hogy egyesek úgy kezelik a fővárosi önkormányzatot, mintha egy lenne a 3200 közül.